Ogledala za savršene sobe

Ogledala su zajednički element dekoracije stana. Oni su praktički u svakoj sobi u kući: spavaće sobe, hodnici, kupaonice, komode, i obavljaju u tim sobama njihove prirodne funkcije – odražavaju naš izgled i okolinu. U članku ćemo pregledati funkciju ogledala u dnevnoj sobi.

 

Istorija nam pokazuje da je svaka elitna kuća imala velika ogledala u dnevnim sobama. Bio je to odraz statusa u društvu. Ogledala su bila velika, teška, i pokrivala su čitav zid. Velikani su voljeli da se ogledaju kada prolaze i sujetno se dive svom izgledu. Ogledalo je element koji se susreće u svakoj malo poznatijoj bajci. Dnevne sobe su zato više bile saloni i prijemna mjesta, nego prostorija gdje se odmaralo i uživalo. Iako je to vremenom zamrlo i nestalo, ne znači da je nestalo u potpunosti.

 

Iznad kamina ili manje police

 

Ogledalo u dnevnom boravku nema više taj prizvuk kao nekada, ali jeste element koji upotpunjuje izgled dnevne sobe. Umjesto velikih bakarnih ili pozlaćenih ogledala, danas su to više ovalna ogledala koja se postavljaju iznad kamina ili neke manje police. Sa okvirom ili bez.  Ogledalo možete postaviti i u nekom uglu gde je lampa ili ormar, ali nikako blizu prozora, kako ne bi došlo do ostalnog odbijanja svetlosti.

 

Iznad radnog stola

 

Ukoliko imate i radni sto u dnevnoj sobi, onda je najbolje da ogledalo postavite na zidu iznad radnog stola.

 

Od ovalnih do drvenih ogledala za dnevni boravak

 

Ovalna, pravougaona, sa zlatnim, srebrnim, bakarnim okvirima, plastična ili drvena, izbor ogledala za dnevni boravak je veliki, a za koji ćete se vi odlučiti zavisiće od vašeg stila i ostatka enterijera. Preporučuje da u minimalističkim dnevnim sobama birate pravougaone sa metalnim okvirima, dok će se drveni okviri najbolje uklopiti u retro sobu ili rustični dizajn. Dimenzije prilagodite velićini sobe. Za male boravke birajte skladna ogledala, srednjih ili malih dimenzija koji neće zauzimati puno prostora, a koji će opet djelovati otmjeno.