Namirnice koje služe i kao sredstva za čišćenje

Vjerovatno ste već koristili limun i sodu bikarbonu za čišćenje, ali da li znate da vam u čišćenju mogu pomoći i kore od banane i krastavaca, orasi, kečap, svježi luk…

Umjesto da kupujete skupa sredstva isprobajte ove trikove za čišćenje pomoću namirnica koje koristite svakodnevno.

1. Kora od banane polira srebro

o-BANANASILVER-570
Ako vaša kolekcija srebrnine ne sija kao prije, samo utrljajte unutrašnju stranu kore od banane uz srebro i to će pomoći da izgleda kao novo.

2. Kora od krastavca uklanja mrlje na zidovima i stolovima

o-CUCUMBER-570

Krastavac je svestran proizvod za čišćenje. Njegova kora može ukloniti mrlje sa stolova i zidova, a ako želite da se staklo u kupatilu ne zamagli nakon tuširanja, protrljajte ga njome.

3. Koristite kečap za sjaj bakarnog posuđa

o-KETCHUP-570Sve što treba da uradite je da pospete kečap na krpu i stavite je na bakreni sud kojem je potrebno poliranje pa ostavite da djeluje 5-30 minuta. Kiselina u kečapu će vratiti staru boju i sjaj bakru.

4. Svježi luk će očistiti prljave rešetke roštilja

o-ONION-570

Polovicom svježeg crvenog luka protrljajte rešetke roštilja kako biste uklonili masnoće i ostatke hrane sa njega. Najbolja opcija je da prvo zagrijete roštilj a onda luk pribodete na viljušku i trljate.

5. Uz pomoć oraha uklonite ogrebotine sa drvenog namještajao-WALNUT-570

Izvadite orah iz ljuske i njime protrljajte duž ogrebotine. Zatim pređite preko ogrebotine prstom kako biste pomogli uljima da prodru u nju. Neka odstoji pet minuta. Konačno, mekanom tkaninom lagano protrljate područje i voila – imate namještaj bez ogrebotina.

6. Kuhinjska so pomaže ukloniti mrlje od crvenog vina

o-SALT-570

Sljedeći put kad neko slučajno prospe čašu crvenog vina na vaš bijeli kauč, odmah uzmite kuhinjsku so i stavite na mrlju jer će ona upiti vino.

7. Kriška bijelog hljeba pomoći će pokupiti komadiće razbijenog stakla

o-BREAD-570

Odgovor na pitanje kako pokupiti sve one dosadne male krhotine stakla je poražavajuće jednostavan: uzmite komad hljeba, navlažite ga i utapkajte ga na male komadiće stakla.

8. Riža čisti mlin za kafu

o-RICE-570

Ovaj mali trik takođe je pogodan i za drobilice za začine. Uzmite malo nekuhane riže i stavite je u mlin. Sameljite je dok ne postane prašina. Kada uklonite prašinu, ona će takođe ukloniti sva zrna kafe ili začina zaostalih u mlinu. Zatim jednostavno očistite ostatak vlažnom krpom.

9. Koristite Coca-Colu za čišćenje WC školjke

o-COKETOILET-570

Kiselina u Coca-Coli će vam pomoći da uklonite sve mrlje u WC školjki. Pospite je u školjku i pustite da djeluje sat vremena. Nakon toga oribajte školjku  i pustite vodu, a ona bi trebala da bude blistavo čista.

10. Kukuruzno brašno će ukloniti masne mrlje na tkanini

o-CORNMEAL-570

Prekrijte mrlju u potpunosti kukuruznim brašnom i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Brašno će upiti masnoću, a nakon toga samo ga usisajte i operite tkaninu kao što je inače perete.