Ove namirnice ne treba držati u frižideru

Ako ste navikli da sve namirnice držite u frižideru, griješite. Niske temperature čuvaju svježinu hrane i spriječavaju razvoj bakterija, ali nekad donose više štete nego koristi, pa ove namirnice nemojte držati u frižideru.

 

Krompir

 

Najbolje mjesto za čuvanje je hladna i mračna prostorija poput podruma, gdje je temperatura 7-10 stepeni. U frižideru je hladnije, pa se skrob pretvara u šećer, što uništava ukus krompira.

 
Crni luk

 

Isto kao kod krompira, skrob se pretvara u šećer i mijenja ukus luka. Osim toga, frižider je suviše vlažna sredina za ovo povrće zbog čega ono može da proklija. Luk čuvajte u hladnoj, suvoj i dobro provjetrenoj prostoriji.

 
Paradajz

 
Ako ste jeli sviježe ubran paradajz iz bašte, znate koliko se ukus razlikuje od onog koji je “prenoćio” u frižideru. Hlađenje uništava membranu ovog povrća, čineći ga vodenim. Zato, kupujte samo količinu koja vam je potrebna i čuvajte na sobnoj temperaturi do upotrebe.

 
Otvorene konzerve

 
Pašteta, tunjevina, kukuruz i ostale namirnice u otvorenim konzervama nikako ne držite u frižideru, jer metali mogu dospjeti u hranu. Ostatke prebacite u staklenu posudu, koja će sačuvati svježinu i ukus.

 
Lubenice

 

Prema studiji američkog odjeljenja za poljoprivredu, lubenice čuvane na sobnoj temperaturi prije sječenja imaju značajno više antioksidanasa i hranljivih materija od onih iz frižidera.

 

Izvor: novosti.rs