Sredstva za čišćenje koja ne smijete kombinovati

Kada treba da se očisti neka tvrdokorna mrlja u kući, skloni smo da kombinujemo nekoliko različitih sredstava za čišćenje kako bi sa što manje muke riješili problem. Međutim, stručnjaci upozoravaju da upotreba nekog hemijskog sredstva može biti sigurna samo ako je ne miješate s drugim sličnim proizvodima.

1. Dvije različite vrste sredstava za čišćenje odvoda

Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake hemikalije koje efikasno ubijaju bakterije. Ako ne uklonite neprijatan miris ili začepljenje jednim korišćenjem, bolje je pozvati stručnjaka poput vodoinstalatera, nego kombinovati dva ili više različitih proizvoda. Ovi preparati sadrže moćne hemijske formule koje u kombinaciji mogu da izazovu eksploziju ili da ispuste paru štetnu po zdravlje ukućana.

2. Hidrogen peroksid i alkoholno sirće

Kombinacija peroksida i sirćeta česta je u kućnim preparatima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je riječ o relativno sigurnoj kombinaciji, stručnjaci preporučuju da je ne miješate u istoj posudi jer se prilikom spajanja stvara persirćetna kiselina, koja može da iritira kožu, oči i disajni sistem osobe koja stoji nad njom.

3. Izbjeljivač i alkoholno sirće

U teoriji, ova kombinacija čini se kao moćan odstranjivač bakterija iz kuće, ali u praksi ista stvara gasoviti hlor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme s disanjem i pečenje i suzenje očiju, prenosi Zadovoljna.hr.

4. Izbjeljivač i amonijak

Amonijak je čest sastojak sredstava za čišćenje stakala i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne miješate sa izbjeljivačem, jer u kombinaciji stvaraju hloramin. Ovaj gas ima vrlo slične posljedice po ljudsko tijelo kao i gasoviti hlor, a izaziva i bolove u prstima i manjak vazduha u plućima.

5. Izbjeljivač i medicinski alkohol

Ovo je još jedna u nizu hemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati tegobe disajnog sistema. Stručnjaci savjetuju da izbjeljivače nikad ne miješate s drugim hemijskim sredstvima, već samo sa vodom.