Zašto je važno da imate detektor ugljen-monoksida u svom domu

detektor za ugljen monoksid

Kada počne padati temperatura, prva pomisao je paljenje grijanja. Kako zaštiti sebe i svoj dom? Koji su rizici? Kada govorimo o zaštiti doma, prva pomisao je ugrađivanje detektora za dim. Ipak, ni malo manje važan uređaj koji može biti od životnog značaja jeste i detektor ugljen-monoksida.

Mnogi ljudi često podcjenjuju ili jednostavno zaboravljaju važnost detektora ugljen-monoksida. Izvori ugljen-monoksida poput peći, generatora i plinskih grijača nalaze se skoro i svakom domaćinstvu i predstavljaju opasnost od trovanja ovim gasom.

Detektor za ugljen monoksid je obavezan ukoliko imate bilo kakav uređaj koji sagorijeva plin, ulje, drvo, ugalj ili pa čak i ukoliko u svom domu imate pripadajući garažu. Usljed neispravne instalacije ili nepravilnog rada, ovi uređaji mogu postati emiteri opasnog ugljen-monoksida i dovesti do fatalnih ishoda.

Jedan od razloga zašto je ugljen-monoksid toliko opasan je činjenica da se radi o gasu bez boje i mirisa, zbog čega ga je nemoguće detektovati ljudskim čulima. Ukoliko se prostorija u kojoj je došlo do curenja gasa ne napusti na vrijeme, dolazi do izlaganja visokim koncentracijama ugljen monoksida što dovodi do fatalnih ishoda. Iz tog razloga mnoge države su uvele zakonsku obavezu posjedovanja dektektora ugljen-monoksida u kućama i stanovima.

Kako funkcioniše detektor za ugljen-monoksid?

Detektori za ugljen-monoksid sadrže senzor koji neprekidno prati nivo ugljen-monoksida u prostoriji kao i alarm koji se oglašava onda kada senzor detekuje povišene koncentracije ugljen-monoksida u prostoriji. Alarm proizvodi bučan zvuk koji vas upozorava da je potebno što prije da napustite prostoriju u kojoj se nalazite, te da smjesta izađete na svjež vazduh.

Ugljen-monoksid u prostoriji je moguće detektovati jedino putem detektora za ugljen-monoksid. Iz tog razloga, ni jedan dom ne bi smio biti bez detektora ugljen-monoksida, jer budući da je gas bez boje i mirisa, nemoguće ga je otkriti bez adekvatnog detektora.

Gdje postaviti detektor ugljen-monoksida?

gdje postaviti detektor ugljen monoksida

Prema preporukama stručnjaka, detektore trebali biste postaviti na sledećim mjestima:

  • U blizini svake spavaće sobe
  • Na svakom spratu vašeg doma

Posebno je važno da postavite detektore ispred vrata spavaće sobe, kako biste bili u mogućnosti da čujete alarm ukoliko se on oglasi tokom noći.

Kako biste osigurali potpunu zaštitu postavite detektore na udaljenost od 5-10 metara od potencijalnih izvora ugljen-monoksida poput bojlera ili peći.

Detektor možete postaviti i u blizini vaše garaže. Upaljen automobil emituje ugljen-monoksid kroz izduvni sistem. U zatvorenim prostorijama poput garaže, koncentracija CO vrlo brzo može doseći i opasne koncentracije, a molekule gasa mogu proći kroz zidove i dospjeti u vaš dom.

Kada odlučujete gdje ćete smjestiti detektore ugljen-monoksida, pripazite da ih postavljate u bilzini prozora ili bilo kog izvora vazduha, što može omesti detektor da odredi tačnu koncentraciju ugljen-monoksida u prostoriji.

Kako odabrati najbolji detektor za ugljen-monoksid?

Ispravan detektor ugljen-monoksida može napraviti razliku između života i smrti, pa je odabir onog najboljeg od izuzetne važnosti. Danas se na tržištu nažalost mogu pronaći razni kineski detektori, čija je ispravnost i osjetljivost na ugljen-monoksid često upitna. Detektor uvijek kupujte od svjetski priznatih proizvođača ceritifikovanih i prema najstržijim standardima kako biste osigurali potpunu sigurnost i 100% zaštitu od ugljen-monoksida.

Stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine detektora ugljen-monoksida:

  • Uređaj treba da je certifikovan prema EN 50291–2: 2010 standardima
  • Jačina alarma treba da je dovoljno jaka (85 decibela)
  • Detektor treba da je nosilac Kitemark Licence
  • Detektor treba da je nosilac CE oznake

Prilikom odabira detektora, cijena nikada ne treba da vam bude indikator kvaliteta uređaja, jer i jeftiniji uređaji pružaju jednako pozdanu zaštitu od ugljen-monoksida kao i oni skuplji. Ono što je najbitnije jeste da detektor koji ste kupili potiče od pouzdanog i poznatog proizvođača kao i nosi sve potrebne licence i certifikate kako biste osigurali poptunu zaštitu od ugljen-monoksida.

Jedan od najpouzdanijih proizvođača detektora za ugljen-monoksid je Kidde  – njemački proizvođač uređaja namjenjenih zaštiti domaćinstva. Kidde detektori ugljen-monoksida su jedini certifikovani detektori svjetski priznatog proizvođača koji su dostupni i na BiH tržištu.

kidde detektor za ugljen monoksid

Kidde detektor za ugljen-monoksid odlikuje dug životni vijek, izvanredna pouzdanost, stabilnost i visoka preciznost CO senzora. Sadrži displej koji prikazuje trenutnu koncentraciju ugljen-monoksida u prostoriji, kao i LED indikator koji signalizuje kada je potrebno zamijeniti baterije na uređaju. Primjeren je za zaštitu od povećanih nivoa CO u kući, stanu i apartmanu.

Svaki model Kidde detektora je certifikovan prema svjetskim standardima i zadovoljava i najstrožije standarde u pogledu selektivnosti i osjetljivosti, te dolaze uz garanciju na 10 godina.

Gdje kupiti detektor ugljen-monoksida?

Kidde detektori za ugljen-monoksid dostupni su za online narudžbe na web stranici ovlaštenog prodavača Kidde detektora. Detektor možete poručiti online, a uređaj će vam stići na kućnu adresu u roku od 48h.

Detektori imaju vijek trajanja 10 godina uz garanciju proizvođača. Ukoliko vaš dom ne posjeduje detektor za ugljen-monoksid, od životne važnosti je da sebi obezbjedite jedan jer se radi u uređaju koji će vam osigurati bezbrižan život u vašem domu.