Najljepši prirodni bazeni

Prirodni bazeni su bazeni u kojima se koriste biljke i drugi biofilteri umjesto hemikalija za održavanje higijene vode. Trend koji je prvo postao popularan u Evropi tokom osamdesetih godina sve je popularniji širom svijeta.

Kada se uzmu u obzir troškovi održavanja i brojni eko-pokreti koji podržavaju izbacivanje hemikalija iz svih segmenata života, sasvim je sigurno da će biti sve popularniji. Ako volite provoditi vrijeme u prirodi, ovakav bazen će vas sigurno oduševiti.

Glavna uloga biofiltera je održavanje vode čistom. Filtrira se dobrim bakterijama, mikroorganizmima i vodenim biljkama, obično u zoni regeneracije ili direktno u bazenu.

Postoji i mogućnost postavljanja sekundarnog filtera radi uklanjanja svih naslaga ili loših bakterija koje su se “provukle” u bazen.

timthumb

Prirodni bazeni imaju brojne prednosti, prije svega zdravstvene. Pošto nema korištenja nikakvih vještačkih sredstava, nema reakcija kože na hlor ni crvenila očiju.

Druga dobra strana prirodnih bazena je fleksibilnost oblika. Dok neki ostaju vjerni modernom dizajnu, drugi biraju prirodnije oblike poput jezera koji će bogato ukrasiti biljkama, obje opcije su moguće.

natural-swimming-pool_070616_03

Iako je nekorištenje hemikalija u ovakvim bazenima ono što najviše privlači ljude, drugi se plaše da bi ovakva voda mogla privlačiti insekte i neželjene životinje. Što se tiče insekata, poput komaraca, to možete riješiti sekundarnim filterom u bazenu zbog kojeg voda neće biti ustajala, što znači da komarci neće biti problem.

natural-swimming-pool_070616_04

Sa druge strane, biljke bi mogle privlačiti životinje, ali ako vam ne smeta pokoja žaba, ovo vas ne bi trebalo odbijati. Kako će se voda brzo grijati, žabe i drugi beskičmenjaci će se hraniti larvama komaraca i riješiti problem komaraca i bez sekundarnog filtera.

natural-swimming-pool_070616_05

S obzirom na to da je većina prirodnih bazena poput jezerceta, na niskim temperaturama zimi mogu zamrznuti, ali na proljeće s povećanjem temperature i oživljavanjem biljaka prirodna filtracija se nastavlja.