Najljepše austrougarske vile u Sarajevu

Petrakijina ulica u Sarajevu jedna je u nizu ulica neprocjenjivog blaga ovog grada jer se u njoj nalazi kompleks vila iz austougarskog perioda.

Pored ekonomskih, socijalnih i kulturnih promjena, dolazak Austrougarske vlasti u Sarajevu odrazio se i na arhitekturu i urbanizam.

Tada najveći projektantski autoriteti u BiH, gradili su jedinstvene objekte, u stilskom i oblikovnom smislu, koje ne susrećemo u drugim gradovima BiH, piše bnb.ba.

Sarajevo se do 1878. godine oblikovalo po pravilima orijentalnog grada. Dolaskom nove uprave, urbano tkivo grada se razvija pod direktnim evropskim uticajima.

Na tradicionalnu urbanističku matricu, gdje je Čaršija središte javnog života, oko koje se nadovezuju stambene jedinice-mahale, sada se nastavlja novi, evropski arhitektonski i urbanistički koncept. Javlja se arhitektura koja će dovesti do većih promjena u tradicionalnoj urbanističkoj matrici grada.

U vrlo kratkom vremenskom periodu 1903. i 1904. godine, u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, na uzvišenju koje se nalazi iznad ulice Niže banje izgrađene su četiri reprezentativne stambene vile (vila Mandić, vila Heinricha Raithera, vila Hermine Radisch i vila Forstratha Miklaua), koje su se kvalitetom izrade, veličinom i brižljivo projektovanim arhitektonskim detaljima izdvajale od sličnih ostvarenja iz austrougarskog perioda nastalih u Sarajevu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2009. godine ovaj kompleks vila proglasila nacionalnim spomenikom. Vile koje krase ovu sarajevsku ulicu nalaze u prilično lošem stanju, a posebno ona u kojoj se nalazio Olimpijski muzej Sarajeva… Nikada nisu zaživjele ideje da se ovom velelepom objektu vrati stari duh i sjaj, piše bnb.ba.