Nastavak podrške ka zelenoj tranziciji: UniCredit Bank Banja Luka i Elektroprivreda Republike Srpske potpisale ugovor u vrijednosti 30 miliona KM za izgradnju HE „Bistrica“

Predstavnici Elektroprivrede Republike Srpske i UniCredit Bank Banja Luka danas su u Banjoj Luci potpisali ugovor vrijedan 30 miliona KM, namijenjen za finansiranje izgradnje Hidro elektrane „Bistrica“, uz potpuno poštivanje ekoloških standarda u segmentu očuvanja životne sredine, a podržavajući tranziciju privrede Republike Srpske ka što većoj upotrebi obnovljivih izvora energije.

Generalni direktor MH ERS Luka Petrović rekao je da je ovo značajna podrška investicionom ciklusu i da je na raspisanom javnom pozivu UniCredit banka dala najpovoljniju ponudu.

„Radi se o projektu vrijednom 102 miliona evra koji MH ERS u 90 postotnom procentu finansira iz vlastitih sredstava i 10 posto iz kreditnog plasmana. Elektranu snage 39,5 megavata gradiće renomirana kineska kompanija, i ovo je još jedan od projekata Elektroprivrede iz obnovljivih izvora energije“, kazao je Petrović.

Gordan Pehar, predsjednik Uprave UniCredit Bank Banja Luka naglasio je da ova finansijska institucija kao tržišni lider nastavlja biti važan partner lokalnoj privredi.

„Posebno smo ponosni da podržavamo i pokrećemo projekte koji osnažuju i ubrzavaju razvoj zajednice u kojoj poslujemo. Današnjim potpisivanjem ugovora, UniCredit je još jednom prepoznat kao partner od povjerenja za realizaciju važnih infrastrukturnih projekata od velikog značaja za cijelo društvo. Vjerujemo da je saradnja između Elektroprivrede RS i UniCredit banke još jedan primjer, u kome finansijski sektor, institucije i privreda zajedno postavljaju temelje za bolju budućnost, podržavajući zelenu tranziciju i postepen prelazak ekonomije na održivo poslovanje“, kazao je Pehar.