Ova predivna vikendica je najbolji objekat izrađen od drveta

U slovenačkoj regiji Kanji Dol arhitekte “Studio PIKAPLUS” projektovali su vikendicu “The Wooden House” koja je proglašena najboljim objektom izgrađenim od drveta u Sloveniji.

U predivno prirodno okruženje ova kuća je uklopljena savršeno: dizajnirana je tako da vlasnicima pruži relaksirajuće utočište koje će ih maksimalno približiti prirodi, brišući barijeru između enterijera i prirodnog okruženja.

Izgrađena tako da izdrži oštre vremenske uslove, kuća je zaštićena tamnim krovom od savijenog metala koji se obmotava oko nje i utapa u pozadinu od niza zimzelenog drveća. Prednja i zadnja fasada prekrivene su drvetom, a sveden dizajn upotpunjen je nestandardnim oblicima i velikim staklenim površinama.

Ulaz je uvučen i natkriven masivnim krovom. Osvjetljenje koje je ugrađeno duž natkrivenog dijela, noću dodatno naglašava interesantan oblik krova.

Najbolja brvnara u Sloveniji

Kao kontrast tamnom eksterijeru, unutrašnjost je obložena svijetlim drvetom, koja nastavlja temu sjedinjavanja s prirodom.

Forma prostorija uslovljena je strmim kosinama krova, a izuzev kupatila, svaka prostorija okrenuta je ka staklenoj fasadi koja omogućava obilje svjetlosti u enterijeru i približava mu živopisnu prirodu koja okružuje kuću.

U prizemlju, dnevna zona koju čine kuhinja, trpezarija i dnevna soba, organizovana je u obliku slova L, sa prostorijama koje se nastavljaju jedna na drugu, dok su kupatilo i sauna smješteni u zadnji dio kuće.

Na spratu se nalaze spavaće sobe, glavna i dječija, razdvojene visećim stepeništem. Ove prostorije opremljene su osnovnim namještajem, krevetima i ugradnim ormarima, zadržavajući na taj način čist izgled i opuštajuću atmosferu. Iz obje sobe pruža se pogled na centralnu dnevnu zonu.