Muzej iluzije u Beogradu: obrnuta soba, hologrami, vortex…

U Beogradu je u utorak otvoren Muzej iluzija s više od 70 eksponata. Fascinantni svijet iluzija, koji ovaj muzej pruža, osmišljen je kako bi poljuljao povjerenje u čula posjetitelja, a namijenjen je svim generacijama, od najmlađih do najstarijih uz mnoštvo didaktičkih igara, slagalica i mozgalica.

Riječ je šestom muzeju takve vrste u svijetu koji postoje još u Zagrebu, Zadru, Ljubljani, Beču i Omanu.

“To je interaktivan koncept, a cilj je da posjetitelji sami istražuju neobične prostorije i u svakoj od njih se nalaze još neobičnije iluzije. Posjetitelj prestaje tu da bude samo promatrač i postaje sudionik i kreator tih iluzija”, naglašava Dejana Dimov.

Novost u beogradskom Muzeju iluzija je stolica koja pokazuje koliko je zapravo nevjerojatna percepcija veličine osobe koju gledamo, ovisno o kontekstu koji nam sugeriraju predmeti oko nje, pa se tako osoba koja je na stolici čini izuzetno malom u poređenju na druge ljude u prostoriji.

Tu je i kriva soba, gdje posjetitelji mogu vidjeti kako izgleda igrati karte sa samim sobom zahvaljujući iluziji koju stvaraju ogledala, prenosi RTS.

Termalni gril je najstarija iluzija i potječe još iz 19. stoljeća kada je utvrđeno da je rezultat miksa hladnog i toplog zapravo žarenje.


Ono po čemu se beogradski muzej razlikuje od sličnih u svijetu jeste to što je dozvoljeno smijanje, skakanje, zabava i fotografiranje, što je čak i poželjno jer neke iluzije dobivaju puni smisao tek kada se ovjekovječe foto-aparatom, kao što je slučaj s obrnutom sobom, naglasila je Dimov.

Foto: Muzej Iluzija Beograd