“Nesso” lampa – Inspirisana ženskim tijelom

“Nesso” lampa je ikona klasičnog dizajna koji je sredinom prošlog vijeka utabao put savremenom dizajnu kakvog poznajemo danas. Ekspresivna stona lampa u izvedbi senzualnih formi kao prepoznatljivih šezdesetih godina predstavlja bezvremenski modernizam.

 

“Nesso” lampu je dizajnirao italijanski dizajner Giancarlo Mattioli za kompaniju “Artemide” 1967. godine. Ova kompanija je jedna od vodećih kada se radi o dizajnu i proizvodnji rasvjetnih tijela. Otkako je osnovana šezdesetih godina, imala je nekoliko lampi koje su postigle kultni status. Tako se “Nesso” lampa nalazi u muzejima modernih umjetnosti i dizajna, poput muzeja “MoMa” i “Metropolitan”, čime je postala sinonim italijanskog dizajna, stila i inovacije.

 

Izrađena je od fiberglasa (stakloplastike) čime je omogućeno formiranje izvijene forme. Takođe, ima mogućnost jakog i ravnomjernog osvjetljenja, odnosno, lampa sija cijelom površinom tako da izgleda odlično i danju i noću kada je upaljena. Iako danas postoji više reinterpretacija lampe, najpopularnije su originalne izvedbe neprozirne, polirane u bijeloj i narandžastoj boji.

 

Oblik “Nesso” lampe podsjeća na gljivu, ali zapravo njen nastanak inspirisan je ženskim tijelom. Kako je sam dizajner rekao – pupkom jedne lijepe žene (l'ombelico di una bella donna).

“Nesso” lampa unosi duh retro minimalizma u dom, ali zbog futurističkih silueta koje je s lakoćom uvela u moderni dizajn, odlično se uklapa u sve savremene prostore.

 

Porast popularnosti je još jednom doživjela kada je postala dio scenografije popularne američke serije “Med Men” (Momci s Medisona), ponovo dospijevši u centar pažnje.

 

nesso-lamp2

 

13889438830_07a66db1ab_b

artemide_Nessino1_4erGruppe_big_1genz_nesso

nesso_otis