Kineska vlada zabranila “čudnu” arhitekturu

Kineska vlada želi zvanično staviti tačku na trend bizarne arhitekture, koji je u posljednje vrijeme zahvatio zemlju, nizom novih smjernica Državnog vijeća. Godine snažnog ekonomskog rasta u ovoj zemlji podstakle su građevinski bum i uspon neobične ali dopadljive arhitekture – od zgrade u obliku čajnika do nebodera koji izgleda kao par hlača.

 

Kineski predsjednik Xi Jinping prvi je pozvao na okončanje “čudne arhitekture” 2014. godine, kada je održao govor protiv neobično oblikovanih objekata, uključujući i imitacije poznatih znamenitosti zapada, od replika američkog Kapitola, do kopije austrijskog sela Hallstatt, koje je pod zaštitom UNESCO-a. Kako piše South China Morning Post, smjernice navode da urbana arhitektura odsad treba biti prikladna, ekonomična, ekološki prihvatljiva i ugodna oku, a ne ogromna i čudna.

 

Osim što su trn u oku, mnoge od tih čudnih građevina takođe se smatraju pronevjerom novca poreskih obveznika. Državno vijeće tek treba objaviti niz kriterija kojima se definiše “čudna arhitektura”.

 

Izvor – inhabitat.com