Multifunkcionalni namještaj: Dominantni princip modernog dizajna

Multifunkcionalnost je riječ koju čujemo svakodnevno, na svakom koraku. Sve oko nas postaje multifunkcionalno, od stvari koje nas okružuju, preko tehnologije bez koje više ne možemo, pa sve do nas samih.

Višenamjenski namještaj je neodvojivi dio savremenog načina opremanja. Čak i oni koji nisu ljubitelji ovakvog pristupa dizajnu namještaja i uređenja prihvataju ga iz očiglednih razloga – nedostatka prostora. Ovaj problem koji postaje sve izraženiji, i u stambenim i u poslovnim enterijerima, upravo je podstrek za dizajnere i proizvođače da osmisle što efektniji, “pametniji” i praktičniji komad namještaja koji će ispunjavati nekoliko naših potreba i zahtjev za udobnim životom. Naravno, sve ovo ne smije pratiti zanemarivanje estetskog segmenta, te taj namještaj treba da bude prepoznatljive moderne forme i od kvalitetnih materijala.

Čak i kada nije riječ o štednji prostora, multifunkcionalni namještaj olakšava brzi, savremeni način življenja, od kupovine do korištenja i pospremanja.

Ta multifunkcionalnost namještaja odavno je prevazišla krevet s ladicama, kauč na rasklapanje i sjajni “Murphy” krevet. Poput transformersa, poznatih stripovskih i filmskih likova nadahnutih istoimenim igračkama, moderni multifunkcionalni komadi namještaja se izvlače, presavijaju, okreću i postaju nešto sasvim novo. Tako se, na primjer, ogledalo pretvara u trpezarijski sto, a tabure razvlači u tepih… Evo nekih od najzanimljivijih primjera.

Media sistem sa skrivenim krevetom

Najveći američki proizvođač multifunkcionalnog namještaja je firma “Resource Furniture”, koja vodi u osmišljavanju inovativnih i višenamjenskih sistema za dnevne i spavaće sobe. Jedan od njihovih najnovijih radova je “Kali” sistem, koji se sastoji od media centra unutar kojeg se nalazi krevet, i to za dvoje. Ležaj je skriven unutar polica iza televizora, koji se nalazi na panelu koji se može pomjerati i osloboditi prostor za izvlačenje kreveta. Pri tome, dovoljno je samo da se panel na kojem se nalazi TV pomjeri, bez da se sklanjaju stvari kako bi se izvukao krevet. “Resource Furniture” ima čitav niz ovakvih rješenja.

Kali-Sofa-90-Being-Opened

Konzolna polica je sto za 12 osoba

Nismo bez razloga rekli da je “Resource Furniture” najbolji u svom poslu, evo još jednog dokaza za to. Njihov “Goliath” konzola/sto je nešto u šta će se mnogi odmah zaljubiti. Može se postaviti u hodniku pored ulaznih vrata ili u neki drugi manji prostor gdje će služiti kao konzolna polica, ali kada zatreba “Goliath” se može razvući u trpezarijski sto za osam do 12 osoba. Sto ima glatku i sjajnu završnicu, a unutar njega se nalazi mehanizam koji omogućava pet ekstenzija, a proizvodi se u nekoliko boja.

tiny-titan-massive-exxtending-table-in-white-gloss-console-to-dining-table

Krevez na sprat ima novi dimenziju

“Coalesce Loft” objedinjuje nekoliko funkcija u jedan komad namještaja. Ovaj krevet na sprat je oličenje moderne multifunkcionalnosti. Dok krevet na spratu ostaje statičan, to nije slučaj sa donjim dijelom. Donji krevet se podiže i izvlači vertikalno u konzolu i time dopušta podizanje radnog stola, koji se spušta ispod i skriven je od pogleda dok je krevet spušten. Ali to nije sve, u ovaj sistem su ugrađeni i lampa, kablovi i utičnice, nekoliko manjih polica za sitnice, i sa strane je mali ormarić s ladicom. U svijetlosmeđoj boji drveta i jednostavnih linija ovaj sistem je pun pogodak za pretrpane dječje sobe.

Coalesce-Transforming-Loft-by-Immersion-Design-Open

Coalesce_Bed

Trpezarijski sto za igranje

Jedan od hitova prošle godine bio je trpezarijski sto u kojem se krije sto za bilijar. Ovdje nema neke posebne tajne, jednostavno se skine gornja ploča i bilijarski sto je tu. Bila je ovo srećna vijest za brojne muškarce koji oduvijek priželjkuju sto za bilijar koji dosad nisu imali gdje staviti.

Fusion-Pool-Tables