Kako očistiti kuhinju od masnih mrlja?

Masne mrlje ponekad nisu odmah vidljive na kuhinjskim elementima, ali ako se redovito ne uklanjaju, s vremenom ih je vrlo teško ukloniti, u nekim slučajevima mogu uništiti drvo i lak. Upravo zbog osjetljivosti drva nije moguće upotrebljavati sredstva koja invazivno uklanjanju masnoće, jer vrlo lako mogu ukloniti i boju. Takođe, nije preporučljivo upotrebljavati oštre spužvice za ribanje, jer jednako mogu oštetiti površine.

Naravno, za sve postoji rješenje, ali ponekad ćete se morati potruditi da pronađete ono pravo. Pokušajte pronaći svoju novu formulu za čistu kuhinju, bez velikih troškova i mnogo muke koja možda neće dati željene rezultate.

1. način – blaga otopina

Dvije kašike deterdženta za suđe pomiješajte s 4 decilitra tople vode. Uzmite čistu krpu i njome prebrišite kuhinju. Isperite površine drugom čistom krpom i toplom vodom, te prebrišite suhom krpom dok površina ne bude suha.

2. način – jača otopina

Ako sama otopina s deterdžentom nije dovoljno jaka, u nju stavite dva decilitra sirćeta. Postupak ponovite.

3. način – ribanje

Ako trebate izribati određena mjesta, pokušajte na način da na čistu mokru krpu stavite malo sode bikarbone i njome uklonite masnoće. Nakon toga područje prebrišite čistom mokrom krpom i vodom.

4. način – Boraks (najjača otopina)

Jedno starinsko i vrlo efektivno sredstvo za čišćenje je Boraks, koji se može kupiti u poljoprivrednoj apoteci i trgovinama s bojama i lakovima, a vrlo je jeftin. Njega stavite u otopinu deterdženta za suđe, sirćeta i vode i to pola šoljice. Ponovite brisanje krpom, isperite drugom čistom krpom i vodom.

5. način – sjajni finiš

Ako želite da se kuhinjski elementi posebno sjaje, prebrišite ih manjom količinom ulja od naranče ili limuna, ili pak voskom za drvene površine.

Izvor: ehow.com/zena.hr