Uradi sam: Napravite elegantne držače za vazdušne biljke

Vazdušne biljake su pravi izbor za vas ako želite biljke koje ne zahtijevaju puno pažnje, njima je potreban samo vazduh da bi preživjele. Najpopularnija je vazdušna Tilandsija, koja navodno upija elektrosmog, a i vrlo je dekorativna.

Pošto ne zahtijava ni zemlju ni vodu, često se drži u staklenim posudama a biće još ljepši ukras ako za nju napravite zanimljiv držač.

držač za biljke

Kako biste napravili držače različitih oblika, dovoljno je da promijenite dužinu mesinganih cijevi koje se koriste za gornju polovinu držača.

Držači su napravljeni tako da u osnovi imaju pentagon istih dimenzija,  dok su visine promijenjene kako bi bili pogodni za biljke različitih veličina.

Možete napraviti i kompleksniji oblik držača koji može da primi više biljaka tako što ćete povezati još cijevi na dno osnovnog držača.

 Potreban materijal:

drzac za biljke 2

Mesingane cijevi prečnika 3 mm

Tanka pocinkovana žica

Rezač za cijevi / mala testera

Vazdušne biljke

Način izrade:

Držač za jednu biljku

Za osnovu držača isjecite pet cijevi iste dužine. Možete odabrati dimenzije prema veličini vaših biljaka, a za ovaj držač korišćeno je pet cijevi dužine 7,5 cm za osnovu, kao i pet cijevi od 7,5cm za donji dio držača, dok je za vrh upotrebljeno pet cijevi dužine 14 cm.

Geometrijski držač za vazdušne biljke (5)

Za sječenje cijevi možete koristiti i malu testeru, ali je pogodniji rezač za cijevi. Preporuka je da ne koristite sjekač za žice jer pri rezanju može da zatvori otvore na cijevi.

Geometrijski držač za vazdušne biljke (7)

Najpre provucite žicu kroz pet cijevi dužine 7,5 cm kako biste dobili petougaonu osnovu. Provucite nekoliko puta žicu kroz cijevi i pričvrstite. Zatim, žicom povežite cijevi odgovarajućih dužina praveći dno i vrh držača.

Geometrijski držač za vazdušne biljke (8)

Stavite vazdušnu biljku u držač i rasporedite lišće biljke između cijevi po želji.

Geometrijski držač za vazdušne biljke

Držač za više biljaka

Ako želite da napravite veći držač koji može da primi više biljaka, povežite 15 cijevi na dno osnovnog držača za jednu biljku, formirajući, tako, još pet trostranih piramida.

Geometrijski držač za vazdušne biljke (2)

Za osnovu i dno držača koristite cijevi dužine 10 cm, a za vrh i donje piramide trebaće vam cijevi dužine 20 cm.