Pronašli smo Banjalučanku koja izrađuje najljepše praznične dekoracije

ukrasi-shanti-radionica

Pošto nas od novogodišnjih praznika dijeli tek par dana krajnje je vrijeme da svoj dom oplemenite nekim lijepim, sjajnim, prirodnim, rustičnim, luksuznim… dekoracijama. Ako ste u frci s vremenom, ne volite sami izrađivati ukrase, a ovo što se nudi po prodavnicama vam je dosadilo, mi imamo prijedlog koji bi vam se mogao dopasti.

shanti-novogodisnje-dekoracije

Naime, ukrasi koje smo vidjeli u Shanti radionici su apsolutno prekrasni i totalno u trendu. Zapravo, prema materijalima korištenim u izradi, jednostavnosti i eleganciji, nama izgledaju kao da su izrađeni u radionici neke cool skandinavske blogerke.

Međutim, iza Shatni radionice stoji Banjalučanka Nataša Javorac koja nam je ispričala od čega ona izrađuje praznične dekoracije, a dala nam je i poneki savjet, tako da još uvijek nije kasno da i vi svom domu priuštite ovako lijepe ukrase.

novogodisnja-dekoracija-buket

Prije svega moramo reći da je Shanti radionica počela sa radom izrađujući domaće keksiće, pa su počeli izrađivati dekoracije, a glavna karkteristika njihovih ukrasa je da u izradi uglavnom koriste prirodne materijale.

“Prikupljanjem materijala iz šume izrađujem ili dorađujem novogodišnje dekoracije. Koristim i druge materijale, ali se uglavnom baziram na prirodnim. Pored pojedinačnih ukrasa za jelkicu koje radim od glinamola, ali i od tijesta zajedno sa cimetom, izrađujem i vjenčiće za sto, vrata, prozor”, kaže Nataša.

ukras-u-tegli

Teško je ne primjetiti slike na društvenim mrežama predivnih vjenčića koje izrađuju kreativci širom svijeta kao nezaobilazni dio prazničnih dekoracija, a ni Natašini nisu ništa manje atraktivni.

“Za izradu vjenčića uglavnom koristim zimzelen, ali ako imam izbor onda rado ubacujem i grane eukaliptusa, ruzmarina, lavande, prirodnih sušenih čajeva. Pored boja svih grana, daju i predivan miris” objašnjava Nataša.

prirodni-vjencic

rucno-radjen-vjencic

Kada smo je pitali za savjeti odakle početi ako želimo napraviti ovakvu dekoraciju, Nataša nam je rekla ono očigledno – u šumi.

“Uopšteno, za dekoracije koje ja izrađujem potrebno mi je vrijeme da odem do šume i prikupim što mi je potrebno. Ali, ako želite da izradite sebi neki ukras treba i malo strpljenja da to sve pripremite i povežete da bi došli do gotovog proizvoda.

materijali-potrebni-za-vjencic

Na primjer, za izradu jednog vjenčića potrebno je da napravite podlogu,  za što mogu poslužiti grane koje su tanje pa se lako motaju u krug. Poslije toga, uzimate zimzelen ili druge grančice koje ste već sakupili kako bi vijenčić dobio punoću i ljepotu. Kao dodatni ukras možete nalijepiti koju šišarku, zavezati svilenu trakicu” kaže Nataša.

ukras-za-sto-zaslavu

Otkrila nam je da ljudi ove godine od nje najviše naručuju dekoracije za sto, ali i superpopularne jelkice od rezanih grana.

jelka-od-rezanih-grana-shanti

shanti-ukrasi

jelka-od-rezanih-grana

 

Foto: Shanti radionica