Mali vodič za pravilno zalivanje

zalivanje biljaka

Sastavni dio brige o biljkama i zelenilu je zalivanje koje mnogi uzimaju zdravo za gotovo, obavljaju ga po vlastitom nahođenju, što često za rezultovati time da biljke od vode imaju više štete nego koristi.

Pravilno zalivanje naročito je bitno u ovim toplim mjesecima kada padavina ima manje.

Kada zalivati i koliko

Univerzalno pravilo je da se biljke zalivaju naveče, kada nema sunca i kada tlo nije isuviše zagrijano.

Što se tiče učestalosti i količine, bolje je zalivati biljke rjeđe većom količino vode, nego češće manjom količinom.

pravilno zalivanje biljaka

Jedno od pravila kaže da je potrebno 10 litara vode po kvadratnom metru kako bi se natopio sloj debljine 10 centimetara. Dakle, koristite više vode ako imate, recimo, grmlje koje ima korjenje dubine jedan metar.

Zašto je dobro malčiranje

Malčiranje je jedna vrsta zaštite biljaka na način da se tlo pokrije raznim organskim tvarima (kora drveta, borove iglice, slama) u cilju održavanje optimalnih uslova za rast biljaka. Prije svega je korisno zbog suzbijanja korova, ali i održavanja vlažnosti tla.

Zemlja pod malčem ostaće duže vlažna, što će biti dobro za biljke, ali će smanjiti i potrošnju vode za zalivanje.

Biljke u saksijama

zalivanje cvijeca

I dok će biljke posađene u tlu i bez zalivanja možda pronaći onaj minimum vode nužan za preživljavanje, biljke u posudama nemaju nikakvih “skrivenih” rezervi. Zato biljke u posudama treba zalivati češće nego one posađene.

Takođe, uvijek se raspitajte koliko treba vode jednoj vrsti cvijeća, jer možda neće biti potrebno da sve biljke koje imate u domu zalivate istim tempom.