Ljepota ruina: Pogledajte sjajne fotografije Mirne Pavlović

Mirna Pavlović je Zagrepčanka koja se bavi fotografijom, i to vrlo specifičnom, a u posljednje vrijeme i popularnom – fotografisanjem napuštenih zgrada.

 

napustene zgrade2

Mirna je fascinirana „oronulim zgradama koje se čine nepristupačnim i zabranjenim“. U seriji fotografija Dulcis Domus slikala je vile, dvorce i palate širom Evrope, napuštene tokom Drugog svjetskog rata. Pavlović je za potrebe slikanja ovih objekata preskakala ograde, probijala se kroz ruševine i rastinje, ignorisala table „Zabranjen prolaz“.

 

Pavlovic_1

Kroz fotografije Pavlović pokušava da istakne društvena pitanja putem estetizovanog pristupa, omogućavajući posmatračima da drugačijim očima vide šta je na tim mjestima pored kojih prolaze.

 

Pavlovic_2

Za nju, njihova posebnost je u tome što postoje u različitoj vremenskoj liniji od stvarne, pripadaju prošlosti, a istovremeno su zaleđeni u budućnosti.

 

Pavlovic_4

“Nisu ni živi, ni mrtvi. Postoje između života i smrti, propadanja i rasta, viđenog i neviđenog, prošlosti i sadašnjosti, napuštena mjesta na zbunjujući način obuhvataju oboje, na prolaznike ostavljaju jak utisak, i divljenja i odbijanja”.

 

Pavlovic_5

Njen rad objavljen je i na svjetski popularnim portalima poput archdaily.com i Elle décor, a ukoliko želite pogledati više fotografija posjetite njenu stranicu ili Instagram profil.

 

Pavlovic_8