Lampa koja radi na slanu vodu

Tehnika je uznapredovala do te mjere, da modernim lampama više ne treba struja ili baterije da bi radile. Ovoj lampi je potrebna samo slana voda, čak i ona morska, a samo sa jednom časom slane vode, lampa može svijetliti i do osam sati…

 

Ruralne zajednice na Filipinima će uskoro mijenjati svoje svijeće i baterijske lampe za lampe koje rade na slanu vodu.

 

Samoodrživi projekat alternativne rasvete (Sustainable Alternative Lighting), poznatiji kao SALt, je pružio ovoj naciji od 7000 ostrva bitan alat. Sa njim mogu svoj najveći resurs, slanu vodu, da iskoriste na bezbjedan i ekološki način.

 

Moto SALta je „Ovo nije samo proizvod. Ovo je socijalni pokret.“ I oni se uopšte ne šale. Lipa Aisa Mijena kombinuje njene vještine kao član odjeljenja za inženjering De La Salle Univerziteta i njenu saosjećajnost, kao članice pokreta Greenpeace Philippines, da dostavi lampe u ruke najneprivilegovanijih zajednica na ostrvima.

 

 

Građani najviše koriste svijeće, parafin i baterijske lampe u svojim domovima. Iako su to poznati uzroci požara i trošenja resursa porodica koji i ovako jedva preživljavaju.

 

SALt lampa koristi rastvor koji se sastoji od jedne čaše vode u koju se stave dvije kašike soli, čak je i slana voda direktno iz mora upotrebljiva. Ovaj rastvor pruža čak osam sati svjetlosti. Elektroda u uređaju je u stanju da traje i po godinu dana, u zavisnosti od učestalosti upotrebe i procesa njene proizvodnje, koja ima minimalan otisak na prirodu.

 

Pošto su Filipini treća zemlja u svijetu po prirodnim nepogodama i katastrofama, ove lampe mogu biti od velike pomoći, najviše tokom oporavka od poplava, ili zemljotresa.

 

 

SALt lampe takođe imaju mogućnost punjenja pametnih telefona i drugih elektronskih uređaja, što će se razvijati tokom vremena, ali je trenutni prioritet kompanije da ove lampe dostave ruralnim ostrvljanima kojima su najpotrebnije.

 

Izvor – mojenterijer.rs