U svojoj novoj seriji ilustracija koju je nazvao “Archidirector” Španjolac Federico Babina povlači analogiju između arhitekture (odnosno njezine varijacije) i stila snimanja kultnih reditelja.

“Reditelji su arhitekti filmske umjetnosti”, tvrdi Babina, “oni su ti koji grade priče koje gledatelja uvlače i odvlače u drugačije svjetove baš kao što to čine i zgrade. Svaki sa svojim stilom, jezikom i estetikom smišljaju, planiraju dizajn i kreiraju mjesta i priče koje nas vode tokom cijelog filma.”

Različiti stilovi i estetika oko koje se gradi film Federico Babina interpretira kao strukturalne elemente, boje i materijale, a sve pod zajedničkim nazivnikom jake i osebujne ličnosti. Karakterističan kinematografski jezik preveden je u crtež i arhitektonsku geometriju. U filmu svaki detalj funkcioniše kao građevinski materijal jedinstvene umjetničke ličnosti reditelja. Babina ovim projektom želi dokazati kako se sličan pristup primjenjuje i u arhitektonskom dizajnu – svaki najmanji detalj pomaže oblikovati jedinstven autorski pečat. 

babina-archidirector-01

babina-archidirector-02

babina-archidirector-03

babina-archidirector-04

babina-archidirector-05

babina-archidirector-06

babina-archidirector-07

babina-archidirector-08

babina-archidirector-09

babina-archidirector-10

babina-archidirector-11

babina-archidirector-12

babina-archidirector-13

Izvor – buro247.hr