Interaktivna klupa zadužena za ubijanje dosade u čekaonicama

Ova unikatna interaktivna klupa pod nazivom Surf Bench služi da nam približi zakone fizike i to na najneočekivanijem mogućem mjestu – čekaonici! Napravljena je od desetina pokretnih drvenih i čeličnih elemenata koji oponašaju tok kinetičkog talasa – upravo je slanje istih čitavom dužinom klupe zaduženo za pružanje nesvakidašnjeg taktilnog iskustva, ali i za edukaciju javnosti o fizici. Uostalom, i sami znate da je čekanje poprilično dosadan “posao” koji testira našu maštu, bilo da je riječ o prevozu ili tamo nekom redu kome jednostavno nema kraja. Zašto ga onda ne bismo iskoristili za neke pametnije stvari?

 

Foto: yankodesign.com

 

Za dizajn ove klupe (koji neodoljivo podsjeća na kičmenu moždinu) zadužen je Kim Andre Lange koji je projekat osmislio ne samo s namjerom da okupi ljude, već i da ih uposli i nauči fizici u međuvremenu. Zato, kada neko sjedne na klupu njegova težina šalje efekat talasa po cijeloj dužini klupe, postajući tako svojevrsni fidžet spiner u prirodnoj veličini – dobro poznata igračka koja se koristi za sprječavanje nadolazeće anskioznosti, oslobađanje nervoze i otklanjanje stresa. Samim tim, sjedeći na “klupi za surfovanje” korisnici će imati jedinstvenu priliku da osjete njen pun potencijal koji služi da okupira njihova čula, pažnju i nagone.

Ovaj nesvakidašnji projekat se fokusira na ljude na javnim mjestima čekanja, odnosno ljude na svim onim mjestima gdje je, kako sam dizajner kaže, potrebno “doživjeti i osjetiti” vrijeme svim svojim čulima. Posmatranjem takvih mjesta ističe se snažna vidljiva emocija a to je nervoza. Sva ta mjesta dalje karakteriše jedan neizostavan objekat: klupa za čekanje. Upravo ona nam može pomoći da prebrodimo to “nervozno vrijeme” i uposlimo svoj mozak korisnim stvarima.

 

MOJENTERIJER