Kuća nevjerovatnog bogatstva: Najmoćnija adresa na svijetu

central-park-west-15

U New Yorku postoji čitav niz legendarnih adresa, ali jedna od njih se posebno ističe, a to je 15 Central Park West. Superluksuzna zgrada kod slavnog Central Parka godinama je dom jednima od najmoćnijih i najbogatijih ljudi na svijetu – bankarima, glumcima, sportistima, tajkunima, ruskim oligarsima…

Michael Gross, koji je napisao istoriju zgrade na ovoj adresi, naziva je “Kuća nevjerovatnog bogatstva”, te ističe kako je to ‘najmoćnija adresa na svijetu’.

15 Central Park West gradila se tri godine, a gradnja je završila 2008. Kao što se može i očekivati, njeni stanari uživaju u pomalo grotesknim beneficijama poput onoga da im je na raspologanju kuharski šef, privatna kino dvorana i slične stvari, a gradnja ove zgrade koštala je milijardu dolara i ima ukupno 201 stan.

najmocnija-adresa-na-svijetu

U zgradi se još nalazi biblioteka, privatni restoran, trotračni bazen, wellness, privatne sobe za masažu i yogu. Na kvalitetnom građevinskom materijalu se nije štedilo, pa je čitava zgrada obložena vapnencem koji je za više miliona dolara skuplji od cigle. Unutra se nalazi čak 30 vinskih podruma vrijednih između 50.000 i 80.000 dolara.

Na održavanju i poslovima same zgrade zaposleno je 50 ljudi. Većina stanara zaštitila je svoj identitet, ali Michael Gross je otkrio neke od najpoznatijih koji ovdje imaju apartman.

Penthouse na, pretpostavlja se, 20. spratu za nevjerovatnih 88 miliona dolara u gotovini kupio je ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev. Njegova bivša žena optužila ga je kako joj je to zatajio. Sustanar mu je Alan Horn, šef Walt Disneyja čiji je stan vrijedan 9,7 miliona dolara.

dnevna-soba-najluksuznija-zgrada

Dnevna soba jednog od stanova koji se trenutno prodaju

Kralja čelika Leroy Schecter kupio je apartman za 21,5 milion dolara, a navodno ga iznamljuje poznatom glumcu Robertu de Niru za 125.000 dolara mjesečno.

Prvi komšija osnivača Goldman Sachsa, Lloyda Blankfeina koji je život na najmoćnijoj adresi svijeta platio 26,5 miliona dolara, popularni je Sting koji živi u apartmanu vrijednom 27 miliona dolara.

Zgrada ima i jednog misterioznog stanara, koji tamo živi od 2014. godine. Kupio je jedan od najskupljih stanova i platio ga 48 miliona dolara, ali o kome se radi – niko ne zna.

Život na “visokoj nozi” priuštili su i glumac Denzel Washington čiji stan košta 13 miliona dolara, sultan III bin Mohammed Al-Qasimi koji je u zgradi kupio dva apartmana za tridesetak miliona, venecuelanski biznismen i polo tajkun Victor Vargas živi u stanu vrijednom 21.5 miliona, zatim osnivač Yahooa Jerry Yang, koji je iskeširao 20 miliona, te mnogi drugi, prenosi Express.