Replika sirijskog doma usred Ikee

Kako bi podigla svijest o strašnim uslovima života sirijskih izbjeglica Ikea je u svoju prodavnicu u Norveškoj postavila model siriijskog doma.

Instalacija je dio kampanje prikupljanja sredstava za neprofitne organizacije koje pružaju pomoć Siriji, a osim toga ima za cilj i ispričati priču koju prolazi tipična sirijska porodica..

Grubi betonski blokovi, skromno namještena prostorija sa nekoliko tankih madraca i najloni na prozorima sasvim su neočekivan prizor za kupce u Ikei, a predstavljaju svakodnevnicu izbjeglica.

Model doma nazvan “25m² Sirije” zapravo je replika doma u Damasku koji pripada ženi imena Rana, kao i njenoj devetočlanoj porodici.

U kućici se nalaze i Ikeini plakati na kojima su umjesto cijene i opisa proizvoda životne priče Sirijaca koji se bore svakodnevnim nedostatkom osnovnih potreba poput hrane, vode i medicinskih pomagala. Na plakatima su i informacije i uputstva za one koji žele da doniraju pomoć.

Instalacija je bila izložena od 17. do 31. oktobra a procjenjuje se da je repliku sirijske kuće posjetilo 40.000 ljudi sedmično. Kampanja koju je uz Ikeu provodio norveški Crveni krst i agencija POL prikupila je 22 miliona eura za pomoć Siriji.

kuca-ikea-sirija

sirijska-kuca-3

sirijska-kuca-4

 

sirijski-dom-ikea

sirijski-dom

25m2 SYRIA from POL on Vimeo.