Kuća La Casa Orgánica: nema niti jedan ravan zid i izgleda fantastično

Kuća La Casa Orgánica, koja se nalazi u blizini Mexico Cityja, sagrađena je davne 1985. godine, ali i dandanas mami oduševljene uzdahe jednako kao i tada.

Projekt potpisuje meksički arhitekt Javier Senosiain Aguilar koji je poznat po građevinama inspiriranim organskim svijetom.


Ova kuća je dijelom ispod zemlje i prekrivena je travnatim pokrivačem. Arhitekt je izjavio kako je La Casa Orgánica nastala iz ideje o kreiranju mjesta koje bi bilo prilagođeno ljudskim potrebama uz puno poštovanje prema okolini. Tako su njezine forme posuđene iz prirode, pa prostorije nalikuju na iglu, pećinu, ali i naručje majke spremne prihvatiti novorođenče. Kako bi posjetitelji stigli do središnjeg dijela, odnosno dnevnog boravka, moraju se spustiti spiralnim tunelom koji vodi u središte kuće. Interijer je minimalistički, bez suvišnih, nepotrebnih komada i detalja, a prevladavajuća nijansa je, prigodno, boja pijeska koja aludira na zemlju. Veći dio namještaja izrađen je po mjeri, a u dnevnom boravku dominira zlatna fotelja u obliku šake Pedra Friedeberga.

Trenutačno su, zbog pandemije, grupe posjetitelja limitirane na šestero ljudi koji smiju boraviti u kući jedan sat, a cijena po turi je 480 dolara. Obilazak je moguć jedino uz prethodnu najavu. Više na: www.casaorganica.org.

(Jutarnji.hr)