Kreativni hobi Banjalučanke Aleksandre: Ukrasite vaš dom zdravim mirisnim svijećama

Banjalučanka Aleksandra Vulin (25), kao veliki ljubitelj mirisnih svijeća, prošle godine i sama je započela izradu dekorativnih i mirisnih svijeća od sojinog i palminog voska i osnovala vlastiti brend M&C Candles.

Realizaciju ideje da svoj kreativni hobi pretvori u biznis počela je nakon konstantnog i neuspješnog traganja za novim oblicima i mirisima svijeća.

“Uvijek sam pronalazila iste svijeće koje su, naravno, bile napravljene od parafinskog voska. Počela sam da istražujem na koji način bih sama mogla na napravim neke svijeće, koje će krasiti moj dom, ali i biti sjajan poklon za moje prijateljice. Vremenom istraživanja su postajala sve dublja, počevši od videa, blogova, raznih kurseva do velikog spiska potrebnih materijala za sam početak”, kazala nam je Aleksandra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Svijeće | M&C Candles (@mc.candles)

Kao osobi koja voli razne i neobične stvari, a mnoge od njih nije mogla pronaći na tržištu BiH, spisak za sami početak je bio poprilično dug.

“Nakon završenog testiranja, učenja, počela sam svoje prve svijeće poklanjati prijateljima. Kako je vrijeme prolazilo, tako su i oni izrazili želju, da svojim najmilijim počnu poklanjati moje svijeće i tako par mjeseci kasnije, odlučila sam da svoje svijeće podijelim sa drugima. Prije samog početka izrade svijeća, imala sam i mnoge druge ideje i pravila razne dekoracije, ali kada bi se tako neka ideja pojavila ni jedna nije pružila ‘to je to’ osjećaj kao ideja sa svijećama”, priča Aleksandra.

Aleksandra umjesto štetnog parafina, prilikom izrade svijeća koristi sojin i palmin vosak, a za jednu svijeću je potrebno i do 24 sata.

“Za samu pripremu kalupa, topljenje voska do određene temperature, sjedinjenje s eteričnim uljima potrebno mi je dva sata, nakon čega se svijeća suši u kalupu. Kada je riječ o dekorativnim svijećama, za njihovu izradu koristim:miks sojinog i palminog voska, mirisna ulja ili eterična po želji, pamučne ili sojine fitilje. Po želji tu su i razne tečne netoksične boje, napravljene samo za svijeće. Kod izrade svijeća u funkcionalnim ambalažama i aromnih kockica – čokoladica, korisim samo sojin vosak, mirisna ulja ili eterična po želji, sojine ili drvene fitilje, netoksične tečne boje, kao i mica prah koji dodaje svjetlucajući efekat svijeći prilikom gorenja”, objašnjava Aleksandra postupak nastanka svijeća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Svijeće | M&C Candles (@mc.candles)

Zašto je parafin štetan?

Parafinske svijeće nastale su od parafinskog voska koji je klasifikovan kao naftni vosak. Potiče iz nafte, uglja i uljnih škriljaca. Nafta je neobnovljiv izvor koji sadrži kancerogene stvari koje su štetne za naše tijelo. Procesom deparafinacije kroz koji prolazi sirova nafta, dobija se parafinski vosak, te se obrađuje za upotrebu u raznim proizvodima. Kada parafinske svijeće gore, emituju crnu čađ i otrovne pare – slične po hemiji kao i izduvni gasovi dizela. Sadrže otrovne hemikalije kao što su benzol, toluen, naftalen, tridekan, tetradekan, penta-dekan i heksadekan. Štetnost im je veća ukoliko se često pale u zatvorenim prostorijama koja se ne prozračuju često. Osim što ugrožavaju kvalitet vazduha, hemikalije u parafinskom vosku mogu izazvati probleme sa disanjem kod ljudi sklonih alergijama ili asmatičara. Ako imate vrlo osjetljivu kožu, parafinski vosak može uzrokovati toplotni osip. Toplotni osip dovodi do malih crvenih kvržica na koži koje mogu biti svrbežne i neugodne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Svijeće | M&C Candles (@mc.candles)

Svijeće M&C Candles možete pogledati ovdje.