7 stvari koje treba da napravite prije odlaska na odmor

Uskoro se pakujete i odlazite na žarko željeni odmor? U nastavku provjerite šta prije toga morate napraviti kako biste bili što bezbrižniji i opušteni na svom putovanju.

1. Pospremite dom

Čišćenje nikome nije prioritet prije putovanja jer se ionako želimo dobro odmoriti od svakodnevnih obaveza, ali povratak s odmora biće puno lakši ako odradimo par poslova, pogotovo ako putujemo na duže vrijeme. Iz frižidera i ostave izbacite namirnice kojima će rok trajanja isteći prije nego što se vratite s odmora. Operite prljavi veš i suđe te nikako nemojte zaboraviti iznijeti smeće.

2. Platite važne račune

Na odmoru ćete se istrošiti i više nego što ste planirali pa je pametno na vrijeme obaviti plaćanje važnih računa, pogotovo ako ste već primili opomenu za njih.

3. Javite bliskoj osobi da putujete

Prije odmora bilo bi poželjno obavijestiti osobu od povjerenja o odlasku. Ako putujete na duže vrijeme, poželjno je da neko povremeno provjeri vaš dom.

4. Sakrijte vrijedne predmete iz vidokruga

Provalnici vole ljeto jer tada ljudi dosta izbivaju iz svojih domova. Ako neko i provali u vaš dom dok ste na putu, ne možete puno učiniti, ali možete otežati posao provalnicima. Vrijedne predmete sakrijte iz vidokruga, nemojte ih ostaviti na vitrinama ili nadohvat ruke.

5. Ne zatvarajte sve roletne ili šalaporke

To je prvi poziv provalnicima. Stručnjaci preporučuju da kombinujete otvorene, zatvorene i djelomično otvorene. Tako na dijelu prozora s kojeg pogled pada na televizor, kompjuter ili druge vrijedne uređaje zatvorite roletne ili šalaporke, dok ih na prozorima kuhinje i kupatila ostavite potpuno i djelimično otvorenima. Tako stvarate iluziju da ste kod kuće.

6. Isključite električne uređaje iz struje

Televizori, razni playeri, kompjuteri, veš mašina, šporet – ne zaboravite ih isključiti iz struje. Ako putujete na duže vrijeme, prije odlaska obavezno odledite frižider te i njega isključite.

7. Kućne ljubimce ostavite u dobrim rukama

Ponekad jednostavno ne možemo voditi svoje ljubimce na odmor. U tom slučaju moramo pronaći osobu koja će se pobrinuti za njih. Svako ljeto mediji su puni priča o vlasnicima koji svoje pse, mačke i ostale ljubimce jednostavno ostavljaju nasred ceste prije putovanja ili ih ostavljaju danima zatvorene u stanu ili kući. Naša je dužnost brinuti se o životinji koju smo doveli u svoj dom, stoga se prije odmora obratite prijateljima ili komšijama koji bi vam mogli pomoći i čuvati ljubimca dok vas nema.

 

zadovoljna.hr