Moderna tehnologija u kuhinji

Za savršenu, modernu i efikasnu kuhinju potreban je frižider koji će posjedovati iste te karakteristike. Zahvaljujući razvoju tehnologije, mogućnosti su mnoge, baš kao i raspon cijena frižidera.

Maksimalno povećanje i iskoristivost unutrašnjeg prostora, uz istovremeno iste dimenzije aparata i energetsku efikasnost, neki su od zahtjeva koje potrošači postavljaju pred proizvođače.

Osim najnovijih inovacijskih tehnika skladištenja, čuvanja i hlađenja hrane, moderni frižideri nude i bolju izolaciju i poboljšanu ergonomiju unutrašnjosti. Upravljanje frižiderom sada se ostvaruje pomoću LED ekrana koji se nalaze na spoljašnjem dijelu.

Odmrzavanje hrane sada je za većinu frižidera prošlost zahvaljujući “no frost” tehnologijama, koje sprečavaju stvaranje leda na hrani. Naravno, i dizajn prati tehnološke inovacije, tako da ni tu ne nedostaje raznolikosti, od minimalističkog do retro stila, zatim frižidera sa raznim aplikacijama i grafikama u širokoj paleti boja.

Standardni modeli

Većina modernih frižidera dolazi s francuskim vratima, odnosno dvokrilni su, ali takve frižidere treba izbjegavati ako vam je kuhinja mala. Za male kuhinje najpraktičniji su jednokrilni modeli, koji dolaze sa zamrzivačem u gornjem ili donjem dijelu.

frizider

Nedostatak zamrzivača u sklopu frižidera je taj što se voda može cijediti po cijelom frižideru. Veliki i prostrani dvokrilni frižideri idealni su za velike kuhinje i velike porodice. Na umu treba imati i da su frižideri aparati koji troše najviše energije, jer su stalno uključeni.

Dvokrilni frižideri obično dolaze s brzim ledomatom, aparatom za hlađenje i filtriranje vode i još mnogim drugim modernim dodacima. Uska vrata veliki su plus u kuhinji. Nažalost, mnoga vrata na ovakvim frižiderima ne otvaraju se dovoljno široko da biste stavili veće kutije unutra. Najjeftiniji su od svih, a ima i izuzetno modernih modela s nerđajućim detaljima.

U svijetu najviše raste prodaja frižidera sa zamrzivačem koji je pri dnu. Zahvalni su jer su pregledni, a police su smještene u nivou očiju.

moderni frizider

Frižideri sa ugradbenim šporetom su skupocjeni modeli stvoreni da bi se savršeno uklopili u ormar. Možete čak kupiti i odvojeni šporet i posebno zamrzivač te ih ugraditi po želji u kuhinjske elemente. Uklopljeni u kuhinju uopšte se ne vide. Dodatan su trošak s obzirom na to da ih je potrebno uklopiti i ne štede prostor.

Pametni dizajn

Kao i ostali aparati koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu, i frižideri se svakim danom proizvode u sve modernijim varijantama.

Među posljednjim modernim čudima tehnologije dolaze frižideri u obliku ladica. Izuzetno su praktični, a mogu se ugraditi u bilo koji kuhinjski element. Odlični su za spremanje pića i sličnih stvari, a mogu se montirati u sklopu kuhinjskih elemenata ili u kuhinjsko ostrvo. Nisu skupi, ali samo zbog malo prostora.

02-Alexander-Crispin-dijetalni-frizider-768x1024

Pisanje liste namirnica za kupovinu i lijepljenje na frižider je nešto što većina nas radi. Pojedini srećnici ovaj posao sada imaju priliku da radite u hi-tech varijanti. “Pametni frižider” sa 15-inčnim LCD ekranom i centrom za poruke donosi nove mogućnosti. Gledanje TV-a, ili surfanje Internetom u potrazi za novim receptima dok kuvate, samo su neke od dobrih strana ovog frižidera.

frizider s internetom

Kažite zbogom magnetima i kalendarima koje lijepite za frižider. LCD ekran ima i funkcije kao što je digitalni tablet koji vam omogućava da na touch screen ekranu rukom napišete poruku. Neki modeli imaju čak i mogućnosti glasovnih poruka. U zavisnosti od modela i marke, frižider će “popisati” sadržaj frižidera i po učestalosti namirnica koje stavljate u njega, sam napraviti listu potrebnih namirnica i poslati je u prodavnicu.