Koliko vaš kauč ili sofa trebaju da budu udaljeni od televizora

No, da li ste nekada zapitali koje su to preporuke za postizanje udobnosti i izbjegavanje svih mogućih problema poput vizuelnog zamora ili nesrećnog držanja tijela? Kada je u pitanju podešavanje rastojanja između sofe i televizora, idealan scenario uzima u obzir potrebnu udaljenost između namještaja i prostora potrebnih za uživanje u omiljenom programu.

Prvo, postoje dva glavna faktora koje morate znati kada postavljate televizor u vaš dom: njegova veličina i rezolucija. Kada govorimo o veličini televizora, mislimo na dužinu ekrana, dijagonalno, obično izraženu u inčima. Jedan inč je jednak 2,54 cm, dakle, ako je televizor dugačak 40 inča, to znači da meri oko 1,02 metra od jednog ugla do drugog.

 

Ali osim njegove veličine, potrebno je znati i njegovu rezoluciju. Rezolucija se odnosi na broj vertikalnih i horizontalnih linija sastavljenih od piksela, prikazanih na ekranu. Značajna činjenica je da kada se rezolucija poveća, povećava se i gustina piksela – što znači da se njegova oštrina i bogatstvo detalja poboljšavaju, što vam omogućava da sjedite bliže njemu uz zadržavanje iste veličine ekrana.

S druge strane, osvjetljenje i doba dana takođe imaju veliki uticaj na odabir pravog mjesta za ugradnju televizora za postizanje prijatnog iskustva. Preporučuje se postavljanje televizora na zid koji je postavljen pod pravim uglom u odnosu na prozore, a nikako ispred njih. U stvari, cilj je smanjiti eventualne refleksije koje bi se mogle pojaviti pri ovakvom položaju i koje bi mogle značajnije uticati na kvalitet slike.

Štaviše, ugao gledanja i standardni prag pikselizacije su takođe faktori koje treba uzeti u obzir. Vodič koji je razvilo Društvo inženjera za film i televiziju preporučuje sjedenje na udaljenosti koja omogućava ekranu da zauzme približno 30 stepeni našeg vidnog polja. Ovo se odnosi na bilo koju vrstu multimedijalnog sadržaja.

 

 

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je visina na kojoj će uređaj biti postavljen. Preporučuje se da se centar ekrana približno poklapa sa istom visinom očiju. Generalno, oči osobe prosječne visine koja se nalazi u sjedećem položaju, nalaze se između 85 i 100 cm od poda. Zbog toga se predlaže, pošto nisu tačno u sredini visine ekrana, da budu u proporciji od jedne trećine vrha ekrana.

Na tržištu postoji više dizajna televizora koji se iz godine u godinu pokušavaju poboljšati osiguravajući bolje korisničko iskustvo. Posljednjih godina, zakrivljeni dizajn zauzima centralno mjesto, ali da li ste se ikada zapitali koja je razlika između televizora sa ravnim ekranom i televizora sa zakrivljenim ekranom?

Televizori sa zakrivljenim ekranom omogućavaju da razdaljina između naših očiju i televizora bude konstantna tako što nas postavljaju u centar ekrana. Pored toga, zakrivljenost vam omogućava da proširite vidno polje i stvorite osjećaj da se nalazite bliže njemu, kao i da smanjite refleksiju sa ekrana.