Art De La Table: Jednostavna pravila za postavljanje stola

“Trpezarija priča priču, vašu vlastitu priču, obilježava vašu ličnost, otkriva vaša sjećanja.”

Čuveni stručnjak za umjetnost, Jean Francois, koji je “izgradio” vlastito carstvo “Art De La Table”  ima za glavni cilj: Radost svih prisutnih! Francuska filozofija života, na kraju krajeva, je sinonim za zabavu i zabavu.

Ritual pripreme i prezentovanja hrane je vanvremenska vrijednost francuskih dobrostojećih porodica sa vremenskom prekretnicom u 15. vijeku. Izgubivši vodeću ulogu tokom Francuske revolucije, uspjela je da se vrati prvobitnoj slavi zahvaljujući Napoleonu.

Etiketa i elegancija, dakle, bili su dominacija i pokazivanje društvene moći.

Danas je “etiketa” trpezarije, od dočeka gostiju do načina postavljanja čaša, glavno ogledalo našeg ličnog ukusa. Umjetnost dekoracije stola stvara intimnu atmosferu čak i ako smo pripremili jednostavno, svakodnevno jelo.

Njegova pravila su jednostavna i mogu doprinijeti kao naši glavni saveznici u svakoj prilici.

 

PALETA BOJA

 

glow

Koncept njegove estetike zavisi od bitnih faktora, poput našeg raspoloženja ili tipa odnosa sa našim gostima. Centralna boja je naš lični “pečat” kao i poruke koje prenosimo. Predstavljajući našim gostima naš individualni ukus, stimulišemo njihovu pažnju i stvaramo našu prvu sliku.

Osnovni savjet : Oni kojima su potrebne korisne smjernice za kombiniranje detalja sa jarkim bojama, sigurno rješenje je bijela.

 

SVJEŽE CVIJEĆE

 

Cvijeće odiše životom, čistoćom i reprezentativan su uzorak brižljive pripreme. Oni daju luksuzan karakter i formalnost trpezariji. Potrebno je da odaberemo cvijeće slične estetike sa konceptom dekoracije stola i na taj način ćemo izbjeći rizik od izazivanja haotične atmosfere našim gostima.

Osnovni savjet 1: Elegantan prijedlog je upotpuniti konačnu konfiguraciju manjim buketima u jednostavnom aranžmanu i u staklenim, kratkim vazama.

Osnovni savjet 2: Elegantan izbor cvijeća su ruže i tulipani. Dostupan u raznim bojama koje olakšavaju cjelokupnu sliku.

 

BIJELO PORCULANSKO POSUĐE – bezvremenski “dragulj” u trpezariji

 

Nedavna saradnja umjetnice Alix D.Reynis sa omiljenom food blogerkom, Mimi Thorisson, tipičan je primjer uspješnog uređenja trpezarije sa bijelim porculanskim posuđem kao dominantnim elementima. Prefinjena linija jela koja dinamično doprinosi stvaranju pariške neoklasične atmosfere.

Osnovni savjet 1: Nemojte se bojati koristiti ovu vrstu posuđa u svakodnevnom obroku kod kuće, čak i kada večerate sami. Vjerujte svojoj mašti i usudite se spojiti jednostavnost s elegancijom. Rezultat će vas opravdati. Jednostavan pokrivač, čaša crnog vina i “brzi” obrok dostižu estetsko savršenstvo posebno kada se poslužuju u luksuznom setu.

Osnovni savjet 2: Kako nas Alix i Mimi uče, retro drveni stol za ručavanje i slabo osvjetljenje čine idealan “Art De La Table” kada su u kombinaciji s bijelim porculanskim posuđem.

 

SET PLATNENIH SALVETA – Neophodan dodatak za jelo

 

glow

Bilo da se radi o svečanoj ili neformalnoj večeri, nemoguće je ne imati svoje mjesto u dekoraciji stola. I to zato što njihov praktični karakter, u smislu lične čistoće, ali i estetska funkcija zasnovana na prezentaciji, igraju odlučujuću ulogu.

Što se tiče veličine platnenih salveta, važno je znati protokol koji je uspostavljen. Vrsta obroka i način na koji ćemo večerati, bilo da stojimo uz aperitiv ili sedimo po trpezariji, određuju dezen i dimenzije seta. Pravilo je da što je pozivnica svečanija, to su salvete veće i nekoliko puta, na inicijativu domaćina, budu dizajnirane sa elegantnim logom.

Osnovni savjet 1: platnene salvete , prema principima savoir vivre, postavljaju se ili pored ili na površinu tanjira. Na svečanom obroku svoje goste možemo impresionirati i savijanjem salveta na šik način u pravougaoni, trouglasti ili kvadratni oblik.

Osnovni savjet 2: Prema knjizi stručnjaka Christosa K. Zampounisa, “SAVOIR VIVRE”: “Nikada ne tresemo svoj peškir da bismo ga otvorili, samo ga rasklopimo i oslonimo na noge”. I još: “Prije nego što upotrebimo našu čašu, uvijek obrišemo i uradimo isto nakon što popijemo”.