Koje su prednosti i mane krovnog prozora?

Prednost više svjetla u prostoriji može izgledati očigledno. Ali postoji mnogo drugih prednosti ugradnje krovnog prozora. Natalie iz Lamiluxa se slaže. ‘Standardni prozori mogu pružiti domovima ugodnu unutrašnju klimu zahvaljujući maksimalnom prirodnom dnevnom svjetlu i opcionoj prirodnoj ventilaciji’, kaže ona. ‘Naučna istraživanja pokazuju zdravlje i dobrobit, a prednosti produktivnosti mogu se povezati s dobrim kvalitetom zraka u zatvorenom prostoru.’

 

 

Prednosti krovnih prozora

Pristup prirodnom svjetlu. Propuštaju više svjetla nego prozori. Neka istraživanja pokazuju do 40% više izloženosti prirodnom svjetlu. Sunčeva svjetlost može igrati veliku ulogu u podizanju našeg raspoloženja i učiniti da se osjećamo sretnije. Prirodno svjetlo pomaže da držimo naše ‘cirkadijalne ritmove’ pod kontrolom, što pomaže u regulaciji zdravih obrazaca spavanja.

Bolji kvalitet vazduha. Krovni prozori mogu pružiti kućama ugodnu klimu u zatvorenom prostoru. To je zahvaljujući maksimalnom prirodnom dnevnom svjetlu i opcionoj prirodnoj ventilaciji. Naučna istraživanja pokazuju da se zdravlje i dobrobit, a prednosti produktivnosti mogu povezati s dobrim kvalitetom zraka u zatvorenom prostoru.

Osećaj prostora. Dodavanje krovnog prozora unosi više svjetla u prostor, što zauzvrat može učiniti da vaša soba izgleda i osjeća se većom.

Ušteda na troškovima energije. Više prirodnog svjetla znači manje oslanjanja na vještačko, električno osvjetljenje. Sunčeva svjetlost također može pomoći u zagrijavanju prostorije. Unakrsna ventilacija kroz krovne prozore i krovne prozore koji se otvaraju također može pomoći u njihovom hlađenju. Imaju efekat klimatizacije – oba potencijalno smanjuju vaše račune za energiju.

Dodavanje vrijednosti preprodaje vašem domu.  Podrazumijeva se, ali atraktivan, svijetao i prozračan prostor mami kupce kuće.

Zdravstvene prednosti.  Prirodna sunčeva svjetlost je odličan izvor vitamina D, koji je od vitalnog značaja za održavanje zdravog metabolizma, kostiju i mišića.

 

 

Nedostaci krovnog prozora

Međutim, postoje neki potencijalni nedostaci koje vrijedi razmotriti. Ugradnja krovnih prozora može povećati dužinu građevinskog projekta. To uključuje naručivanje i isporuku samih jedinica, a zatim i organizaciju montaže. Ako nije planirano i pravilno instalirano, možete se suočiti s problemima.

Nedostaci ugradnje krovnih prozora mogu uključivati:

Previše svjetla. Znati za šta će se soba obično koristiti može imati uticaja na pozicioniranje krovnog prozora. Na primjer, direktno svjetlo na televizoru može biti problem.

Previše toplote. Prije toga obavite odgovarajuću konsultaciju kako biste bili sigurni da vas položaj bilo kojeg krovnog prozora ili krovnog prozora neće izložiti dugotrajnoj direktnoj sunčevoj svjetlosti. Ovo je posebno važno u ljetnim mjesecima.

Lom od padajućih predmeta. Ako ima drveća oko vašeg imanja, laminirano staklo bi moglo biti dobra opcija. Čak i kada grana padne, vaš krov ili krovni prozor se neće razbiti.
Curenje. Ulaganje u opremu lošeg kvaliteta ili neko neosposobljen za instalaciju može dovesti do curenja. Ovo će ili pustiti vodu ili zagrijati.

Nakon što se odlučite za krovni prozor, na raspolaganju su vam brojne različite opcije okvira. Razni proizvođači nude PVC, drvene i aluminijske okvire. Uz širok izbor boja i posebnih dizajnerskih