Katar predstavio planove za prvi fudbalski stadion od brodskih kontejnera

Napušteni stadioni i raspadajuće arene česta su slika nakon događaja poput Svjetskog prvenstva i Olimpijade. U potrazi za održivijom gradnjom, Katar je predstavio planove za prvi potpuno modularni stadion u svijetu za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine kojeg su dizajnirali Fenwick Iribarren, Schlaich Bergermann Partner i Hilson Moran.  Stadion Ras Abu Aboud sa 40.000 sjedišta biće izgrađen uglavnom od brodskih kontejnera kako bi se omogućila demontaža i rekonstrukcija.

Planovi za ovaj stadion najnoviji su od ukupno predloženih osam za domaćina Svjetskog prvenstva u Kataru. Za razliku od stadiona prije njega, Ras Abu Aboud biće modularan, a takav pristup rezultira manjom količinom otpada i smanjenom emisijom ugljenika, pa može dobiti sertifikat sa četiri zvjezdice za ocjenu globalne održivosti.

stadion katar

“Ovo mjesto je savršeno naslijeđe koje se može sklopiti u potpunosti na novoj lokaciji ili rastaviti i pretvoriti u brojne manje sportske i kulturne prostore”, rekao je Hassan Al-Thawadi, generalni sekretar Organizacionog odbora Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Ras-Abu-Aboud-Stadion 0

Očekuje se da će novi stadion Svjetskog prvenstva u Kataru biti dovršen 2020. godine i smješten na 450.000 kvadratnih metara u blizini luke Doha.

Ras-Abu-Aboud-katar katar stadion svjetsko prvenstvo stadion Ras-Abu-Aboud