Kontroverzni muzej Louvre u Abu Dabiju: Sasvim drugačiji od drugih

abu dabi muzej

Dugoočekivani projekat vrijedan 650 miliona dolara – muzej Louvre u Abu Dabiju, otvorio je vrata za posjetioce nakon decenije gradnje i brojnih kontroverzi.

Spektakularnu građevinu sa masivnim kupolastim krovom teškim 7.500 tona, projektovao je poznati francuski arhitekta Jean Nouvel, dobitnik Prickerove nagrade za arhitekturu.

louvre

Muzej se sastoji iz 55 odvojenih zgrada od kojih većina prekrivena velikom kupolom prečnika 180 metara. Kupola predstavlja važan simbol u arapskoj arhitekturi, a u ovom slučaju, napravljen je pomak od tradicionalnog dizajna.

Masivan krov izgrađen je od gotovo 8.000 čeličnih geometrijskih šablona u obliku arapske zvijezde, koji se preklapaju u tri sloja i propuštaju svjetlost u unutrašnjost zdanja.

large_louvre-abu-dhabi-24

Kompleks je okružen vodom, koja čak teče i kroz dijelove njegovog enterijera. Do samog muzeja može se prići brodom, ali kopnenim putem, preko pontona.

U muzejskim galerijama na otvaranju je prikazano ukupno 600 djela od kojih je 300 pozajmljeno.

large_louvre-abu-dhabi-35

Pariski Louvre potpisao je 2007. godine ugovor vrijedan 520 miliona dolara kojim je dozvolio vladi Abu Dabija korišćenje imena. Pored toga, Francuskoj je izdvojeno dodatnih 750 miliona dolara za savjetovanje i pomoć oko vođenja muzeja, kao i pozajmice u vidu umjetničkih dela.

Međutim, ime Louvre neće ostati trajno u nazivu muzeja u Abu Dabiju, jer je francuski muzej pristao da ga pozajmi na 30 godina i šest mjeseci, a privremene izložbe na 15 godina i umjetnička djela na 10 godina.

louvre abu dhabi

Muzej je prvobitno trebalo da bude otvoren 2012. godine, međutim otvoren je s pet godina zakašnjenja i nakon brojnih kontroverznih optužbi zbog loših uslova rada, odnosno niske zarade, dugog radnog vremena i rada po velikim vrućinama.

muzej abu dabi

louvre abu dabi