Kapela u Čileu: Gradi se prvi Gaudijev objekat van Španije

Poslije više od devedeset godina, nakon što je Gaudi dao dvije skice kapele jednom čileanskom kaluđeru, u gradu Rancagua kreće njena izgradnja.

 

Godine 1922. kaluđer Angelic Arandi, putem pisma zamolio je slavnog katalonskog arhitektu da u njegovom rodnom gradu sagradi kapelu posvećenu Djevici anđela. Napisao mu je da pošto nema novca da mu plati, zauzvrat će se moliti za njega.

 

Ubrzo, Gaudi mu je odgovorio da je prezauzet ali da je već osmislio projekat za kapelu posvećenu toj djevici koja bi trebalo da se izgradi u Barseloni. Obavijestio ga je da će mu proslijediti nacrte i rekao mu da oni izgrade kapelu u Čileu, prije nego što se ona podigne u Španiji. Smatrao je da će ona biti simbol dobrih odnosa Amerike i Španije, ali nije slutio da će proći skoro cijeli vijek dok ona zaista bude izgrađena.

 

Chapel_gaudi06-630x967

Danas se planira izgradnja kapele visine 30 metara, u kojoj će postojati i grobnica za posmrtne ostatke kaluđera zaslužnog za njeno postojanje u Čileu. Ovaj projekat zahtijevaće određene izmjene, kako bi se arhitektura prilagodila 21. vijeku, ali će biti očuvana Gaudijeva karakteristika gradnje koja se temelji na principima prirode i geometrije.

 

Chapel_Gaudi03-630x473

Ova kapela površine 10×10 metara biće sagrađena tako da može da izdrži jake potrese koji su česti u Čileu. Krst ove kapele biće obložen bakrom, najvećim mineralnim resursom Čilea, dok će kupola biti ukrašena ultramarin plavim poludragim kamenom lapis lazuli, po kom je ova zemlja takođe poznata.

 

Chapel_Gaudi04-630x840

Početak izgradnje planira se za drugu polovinu 2015. godine i trebalo bi da traje četiri godine. Čileanska predsjednica Michelle Bachelet obećala je da će projekat biti finansiran sa 7,4 miliona dolara iz državne kase, dok će dodatnih milion dolara biti prikupljeno donacijama.

 

Chapel_Gaudi07-726x400

U neposrednoj blizini kapele planira se i pošumljavanje terena, kako bi se stvorila zelena oaza Šuma tišine u kojoj će se posjetioci opuštati i pripremati za ulazak u kapelu.

 
Izvor – gradnja.rs