Kako urediti kuhinju?

kako urediti kuhinju

Kuhinje odavno nisu samo prostor za pripremanje obroka, one su centar doma i mjesto okupljanja, a najčešće i prostorija u kojoj se provodi najviše vremena. Ako se pitate kako urediti kuhinju, znajte da taj prostor prije svega treba biti funkcionalan, efikasan i dugovječan.

Pored kupatila, uređenje kuhinje jedno je od najvećih ulaganja kada je riječ o opremanju doma.

Ukoliko ste se odlučili ste da renovirate svoju kuhinju ili je prvi put opremate, vjerovatno se pitate odakle početi. U nastavku teksta pročitajte nekoliko jednostavnih koraka za najbolje uređenje i organizaciju kuhinje.

Planiranje kuhinje

Planiranje kuhinje i shematski dizajn je prvi i najvažniji korak kad odlučite da u potpunosti renovirate kuhinju ili je prvi put opremate. Kuhinja može biti ispunjena prekrasnim materijalima i lijepim namještajem ali ako se on ne uklapa u prostor kako treba, riječ je o lošem planiranju.

Savjeti za planiranje kuhinje

 • Veličina domaćinstva i specifične potrebe svakog člana: što je porodica veća, veći treba biti i prostor kako bi se omogućilo nesmetano cirkulisanje kroz kuhinju.Važno je stvoriti kuhinju koja je prava stvar za vas i vašu porodicu, pa razmislite kako koristite ovaj prostor. Prije planiranja uređenja kuhinje ne zaboravite odrediti budžet.
 • Jeste li razmišljali o tome koliko dugo će trajati renoviranje kuhinje i kako ćete se snalaziti bez nje u međuvremenu? U zavisnosti od toga koliko su veliki radovi, možda će biti potrebno improvizovati kuhinju na nekom drugom mjestu, poput vešeraja ili druge prostorije gdje je raspoloživa tekuća voda i električna energija.

planiranje kuhinje

 • Odredite stil vaše kuhinje: posjetite trgovine, prelistajte časopise ili pronađite inspiraciju na internetu kako biste se upoznali sa različitim stilovima. Obično se stilovi kuhinja dijele na tradicionalni, moderni i seoski stil a vi odaberite onaj koji se slaže sa ostatkom vašeg doma.
 • Proučite i izmjerite postojeću kuhinju: Koliko su široka vrata? Mnogi ne obraćaju pažnu na ovaj detalj pa kupe jako veliki frižider ili neki drugi kuhinjski element koji ne može proći kroz kuhinjska vrata. Kako biste izbjegli ovaj i slične probleme, izmjerite kuhinju, njenu širinu, dužinu i visinu a ne zaboravite ni uzeti u obzir položaj i dimenzije vrata i prozora. Prosječne dimenzije jednog elementa za kuhinju su 60×60 cm, pa na osnovu toga napravite skicu.
 • Ako je moguće, ostavite vodovodne cijevi i električne utičnice na istom mjestu. Mijenjanje njihovih lokacija može dovesti do nepredviđenih problema, a i trošak će biti veći.

kako urediti kuhinju

 • Odaberite materijale za kuhinju. Odlučite kakve želite podove, kuhinjske ormariće i radne površine. Najpopularniji izbor za podove su keramičke pločice, vinil, laminat i linoleum, a neki se odluče za kombnaciju dva materijala npr. pločice ispod kuhinje i laminat u trpezarijskom prostoru. Elementi za kuhinju se najčešće prave od medijapana ili iverala, a koji je pravi izbor za vas pročitajte ovdje.
 • Odaberite adekvatnu rasvjetu. Kuhinja je mjesto u domu gdje se dešava najviše nezgoda, zato je dobro osvjetljenje u prostoriji neophodno. Razmislite o kombinaciji plafonjerke, visilica i svjetla ispod visećih elemenata jer ona pružaju fokusiranu svjetlost u tamnim uglovima.
 • Lako se zanijeti prilikom biranja kuhinjskih aparata, ali razmislite da li oni odgovaraju vašim navikama i da li su vam stvarno potrebni? Uostalom, sitni kuhinjski aparati se uvijek mogu lakše zamijeniti, zato više pažnje posvetite kuhinjskim ormarima ili podovima.
 • Ako radite veće izmjene, osim u slučaju da ste stručnjak u toj obasti i znate kako urediti kuhinju, obavezno se konsultujte sa arhitektom ili dizajnerom enterijera koji mogu uvelike pojednostaviti posao – isplanirati kuhinju do detalja, predložiti najbolje materijale i izračunati troškove.

Evo nekoliko korisnih linkova za skiciranje i planiranje kuhinje:

1. Ikea Home Planner

2. Homebase Room Planner

3. Room Sketcher

Raspored u kuhinji

Veličina i oblik prostorije diktiraju njen raspored. Tipični tlocrti kuhinja su linearni, galerija te u obliku slova L i U, a mogu uključivati kuhinjska ostrva i trpezariju. Većina kuhinja su varijacija jednog od tih tlocrta.

Znate li šta je radni trougao? On predstavlja prostor između frižidera, sudopera i šporeta – tri najčešće korištene stavke u kuhinji. I raspored čitave kuhinje uveliko zavisi od njihovog položaja, tj. prostora između njih.

Tipični rasporedi prikazani su u nastavku:

Lineari raspored

Mala kuhinja koja zahtijeva maksimalnu iskorištenost prostora efikasnim planiranjem. Elementi za kuhinju nalaze se duž cijelog ili dijela jednog zida a visoki vertikalni kuhinjski ormari mogu osigurati dodatni prostor za skladištenje. Nedostatak ovog rasporeda često je manjak radnih površina.

linearna kuhinja

Oblik slova L

U slučaju rasporeda u obliku slova L kuhinjski elementi postavljeni su na dva susjedna zida, što u većoj kuhinji omogućuje dovoljno prostora za trpezariju. Ovaj rasopored pruža dovoljno radnih površina i prostora za skladištenje. Većinom su na jednoj strani postavljeni viseći elementi a druga služi kao radna površina.

kuhinja u obliku slova l

Oblik slova U

Kuhinja u obliku slova U ima kuhinjske ormariće koji pokrivaju tri zida, a jedna strana kuhinje se obično koristi kao bar. U maloj kuhinji može pružiti maksimalnan prostor za pohranu ali i ograničiti prostor za stajanje dok u se u velikim kuhinjama može dodati i kuhinjsko ostrvo ili trpezarijski sto u sredini. Idealan je oblik za velike porodice u kojima kuha više od jedne osobe.

kuhinja u obliku slova u

Galerija

Kuhinjski elementi nalaze se na suprotnim zidovima u kuhinji. Sličan je tlocrtu u obliku slova U. Prostor između elemenata na suprotnim stranama bi trebao biti širok najmanje 1 m, kako bi se moglo odvijati nesmetano kretanje i otvaranje kuhinjskih ormarića. Jednu stranu kuhinje treba odrediti kao prostor za pranje i kuhanje, dok se na drugoj trebaju nalaziti radne površine za pripremu hrane i frižider.

kuhinja galerija

Kuhinjsko ostrvo

Kuhinjska ostrva se postavljaju se u prostranim kuhinjama, a mogu se uklopiti u svaki raspored. Prolaz sa svih strana ostrva bi trebao biti najmanje 75 cm. Kuhinjski aparati ili sudoper mogu biti ugrađeni u njega ali može služiti samo kao radni ili prostor za jedenje.

kuhinjsko ostrvo

U planiranje kuhinje treba utrošiti više vremena nego na stvarno renoviranje, jer ako se dobro isplanira renoviranje ide glatko. Ne samo da ćete izbjeći građevinski haos, već ćete i ostati u okviru budžeta.

Kuhinje po elementima ili gotove kuhinje

Bez obzira da li se radi o gotovim kuhinjama, koje su u pravilu jeftinije ili kuhinjama po elementima, rađenim po mjeri uvijek birajte kvalitet i uštedite na nekim drugim segmentima poput dekora koji ćete mijenjati češće.
Cijena kuhinje zavisi od njenih dimenzija i materijala, debljine radne ploče, ručkica i načina izrade a u nju često nisu uključeni ugradbeni elementi za kuhinju, sudoper i slavina.

ugradbene kuhinje po mjeri

Ponekad je u salonima namještaja teško pronaći gotovu kuhinju odgovarajućih dimenzija ili onakvu kakvu ste zamisliti, pa izrada kuhinja po mjeri i kuhinje po elementima daju više izbora jer možete sastaviti jedinstvenu kuhinju koja će biti prilagođena prostoru i neće ostati neiskorištenih centimetara.

Najbolje bi bilo da kuhinju prije kupovine vidite u prodajnom salonu, ali ako ne postoji ta mogućnost onda dobro proučite web prezentaciju firme, na njoj bi trebali biti navedeni svi detalji i slike kuhinje a potražite i iskustva kupaca.

Samostalni ili ugradbeni elementi za kuhinju?

Kada je riječ kuhinjskim aparatima, jedna od najvećih odluka koje ćete morati donijeti jeste samostalni ili ugradbeni elementi. Osnovni aparati u kuhinji su frižider i šporet, eventualno mašina za pranje posuđa. Međutim, današnje kuhinje opremljene su i ostalim elementima poput mikrovalne i kuhinjske nape koji takođe mogu biti ugrađeni.

Svaki imaju svoje prednosti i nedostatke, a za koje ćete se odlučiti osim od ličnih preferencija, zavisi i od raspoloživog prostora.

uhinja sa ugradjenim uredjajima

Samostalni (ili prijenosni) uređaji su oni koji su u potpunosti prenosivi i jednostavni za postavljanje u različitim područjima u kuhinji. Mogu se postaviti između ili pored kuhinjskih ormarića. Lako se pomjeraju jer nisu vezani ni za jedan dio konstrukcije.

S druge strane, ugradbeni elementi za kuhinju su fiksirani u mjestu. Ako imate mali prostor i želite sofisticiran izgled oni su bolji izbor.

Iako postoji dosta velika potražnja i moderno dizajnirani modeli šporeta, frižidera i mašina za pranje suđa, samostalni elementi sve više uzimaju primat, a evo i njihovih prednosti:

Izgled

Ugradbeni elementi za kuhinju su zaštitni znak modernog stila jer se jednostavno uklapaju u okolne kuhinjske ormariće. Rezultat je savršena estetika bez nezgodnih praznina između elemenata. Takođe, ne morate se brinuti da li oni strše van, što je čest slučaj sa samostalnim elementima.

ugradbeni elementi za kuhinju

Prostor

Za razliku od samostalnih, ugradbeni elementi za kuhinju se postavljaju tik do zida, što može uštediti prostor. Iako se radi o samo nekoliko centimetara, oni mogu napraviti razliku u maloj kuhinji.

Sigurnost

Jedan od razloga zašto porodice sa malom djecom trebaju razmisliti o ugradbenim elementima je sigurnost. Zidne rerne mogu biti ugrađene na razini očiju, što smanjuje šansu da ih djeca dohvate i otvore. Ako imate samostalne kuhinjske elemente, između njih i zida postavite lajsnu kako bi onemogućili slijevanje tečnosti i hrane u međuprostor.

Prilikom kupovine obratite pažnju na oznake energetske efikasnosti radi dugoročnih ušteda električne energije. Birajte aparate “A” klase, a po mogućnosti čak “A+” ili “A++”.

Kuhinjski namještaj

Ključ za pronalaženje odgovarajućeg kuhinjskog namještaja je istraživanje i uspoređivanje po salonima namještaja ili online trgovinama. U početku, trebate razmotriti raspoloživi prostor, primarnu funkciju prostorije i budžet. Postoji mnogo različitih vrsta kuhinjskog namještaja kao što su trpezarijski stolovi i stolice, barske stolice, kuhinjska kolica i ostrva.

kuhinjski namjestaj

Oblik i dimenzije kuhinje su prvo što biste trebali znati kada birate kuhinjski namještaj. U manju kuhinju nikako ne treba stavljati velike i masivne komade namještaja. Zapitajte se šta vam je potrebnije? Je li to veći trpezarijski sto i više sjedećih mjesta ili više prostora za pohranu. Koristan savjet za male kuhinje – nađite namještaj koji će iskoristiti vertikalni kuhinjski prostor.

Bez obzira na stil namještaja, kuhinja treba da ostane uredna i funkcionalna. Kuhinjski namještaj je ponekad skup, ali ulaganje u kvalitet isplati se dugoročno.

Kuhinjski ormari

Kuhinjski ormari su najvažniji za cjelokupan vizuelni utisak koji kuhinja ostavlja. Kupovina novih kuhinjskih ormara odnijeće vam veći dio budžeta planiranog za kuhinju, pa ako su oni u dobrom stanju, prefarbajte ih u drugu boju ili preko njih zalijepite dekorativne tapete. Drugačiji izgled daće im i nove fronte ili ručkice.

Volite li tradicionalni stil, nećete pogriješiti ako odaberete kuhinjske ormare sa izrezbarenim drvenim frontama, dok moderne ormare karakterišu oštre linije i neupadljive ručke ili fronte koje se otvaraju pritiskom prsta.

Bez obzira na izgled i veličinu ormarića nemojte zanemariti njihovu organizaciju, a o opremi za kuhinjske omariće pročitajte ovdje.

Visina donjih i gornjih elemenata ovisi o vašim potrebama i visini plafona. Donji kuhinjski ormari ne bi trebali biti niži od 85 cm, dok se gornji mogu protezati sve do plafona. Prostor između njih je uglavnom 60 cm. Ako planirate visoke gornje elemente, u kuhinji nađite prostor za male ljestve.

kuhinjski ormari

Kuhinjski ormari od punog drveta su najskuplji ali i rijetki u ponudi. Iako većina ormarića izgleda kao da su napravljeni od drveta, zapravo su radi uštede samo prekriveni furnirom ili plastičnim laminatom. Takođe, za strane i leđa ormarića se najčešće koristi jeftiniji materijal dok se fronte za kuhinju izrađuju od kvalitetnijeg drveta.

Ako želite nešto jeftino – iverica je najbolji izbor. To je ujedno i najpopularniji materijal za ormariće i najviše ga ima u ponudi. Furnirana iverica može izgledati kao puno drvo a znatno je jeftinija.

 • Prednosti: Lagan i jeftin
 • Mane: Može se proširiti ili promijeniti boju zbog vlage

Ako želite najjače i najizdržljivije ormariće – tražite panel ploče. One se sastoje od listova furnira.

 • Prednosti: Jak i izdržljiv, otporan na pucanje, smanjenje i savijanje, podržava teške radne površine, jednostavno se farba
 • Mane: visoka cijena

Ako želite nešto čvršće od iverice, ali jeftinije od šperploče – razmislite o MDF pločama. MDF ili medijapan ploče su slične iverici, samo gušće i tvrđe.

 • Prednosti: otporan na toplotu i vlagu, glatka površina se lako farba
 • Mane: visoka cijena i slaba otpornost na mehanička oštećenja

Još jedan popularan materijal, pogotovo za najmodernije kuhinje jeste nerđajući čelik tj. inox. Dostupan je u mat i sjajnoj završnici.

kuhinjski ormarici inox nerdjajuci celik

 • Prednosti: antibakterijski materijal, otporan na kiseline, vodu i toplotu, lako se održava
 • Mane: nije otporan na ogrebotine i otiske prstiju

Ako se pitate koji materijal za radnu površinu odabrati, više informacija pronađite ovdje.

Kuhinje bez visećih elemenata

Ovakve kuhinje su rastući trend posljednjih godina iako sasvim odudaraju od tradicionalnih. Na tržištu je sve veća ponuda zanimljivih i praktičnih kuhinja u kojima nisu neophodni viseći elementi. Umjesto njih, rješenja su razne vrste otvorenih polica ili potpuno goli zidovi opremljeni samo dekoracijama.

kuhinjski ormarici inox nerdjajuci celik

Kuhinje bez visećih elemenata znače i manje prostora za pohranu, pa je u tom slučaju poželjno imati ostavu.

Jeftine kuhinje

Gotove kuhinje serijske proizvodnje u čijoj su izradi korišteni najjeftiniji materijali, to se prije svega odnosi na kvalitetu fronti i okova i one koje imaju običan dizajn imaju i najnižu cijenu. Iako mogu lijepo izgledati, nemojte birati jeftine kuhinje jer se njeni dijelovi mogu brzo oštetiti i opet ćete morati ulagati u nju.

Najjeftinije kuhinje su one od iverala, njihova cijena se kreće od 400 do 600 KM po dužnom metru (donji i viseći elementi). Takođe, vrsta i debljina radne ploče utiče na cijenu, kao i debljina kant trake koja se koristi za kantovanje, a deblja i kvalitetnija traka podrazumijeva i višu cijenu.

Cijene kuhinja od medijapana se kreću od 600 do 1.000 KM po dužnom metru. Za cijenu od 1.000 KM po metru dužnom dobićete kuhinju od medijapana u kombinaciji sa staklenim frontama u aluminijumskom ramu i s najkvalitetnijim okovima: šarkama i klizačima.

Cijene kuhinje izvedene od drveta su najskuplje i kreću se od 800 do 1.100 KM po dužnom metru.

U ove cijene se ne računa cijena sudopera i ugradbenih elemenata.