Kuhinjsko ostrvo: Element koji će povećati funkcionalnost kuhinje

kuhinjsko ostrvo

Kad se radi o dizajnu potpuno funkcionalne i organizovane kuhinje, kuhinjsko ostrvo će vam pomoći da ispunite potrebe i kuvanja i zabave. Kuhinjsko ostrvo bi trebalo da bude glavno mjesto kuhinje i želite da ga napravite jedinstvenim i zanimljivim.

U suštini, kuhinjska ostrva su odvojeni kuhinjski elementi, čija se unutrašnjost koristi za čuvanje hrane i posuđa, a površina kao prostor za rad ili kao sto.

Zašto je dobro imati kuhinjsko ostrvo?

odlaganje-stvari-kuhinjsko-ostrvo

Možete ga urediti drugačije od ostatka kuhinje, kako bi bilo jedinstveno i originalno. Smjestite li u kuhinju ostrvo, prostor će biti privlačniji, a ovaj kuhinjski element će vam takođe omogućiti više mjesta za pripremu obroka i odlaganje stvari.

Pri izboru kuhinjskog ostrva možete birati među raznim oblicima i bojama, ali najpopularnija su tradicionalna ostrva. Takva ostrva odlikuju elegancija i profinjenost. Obično su smještena u sredinu kuhinje, pravougaonog oblika sa spuštenom radnom površinom na jednoj strani koja služi kao šank.

kuhinjsko-ostrvo-za-sjedenje

Prije nego što počnete razmišljati o više mjesta za pohranu stvari, kao što su ormarići i ladice, odlučite koja će biti glavna funkcija kuhinjskog ostrva. Najčešće imaju dio određen za kuhanje i dio određen za ručanje, ali čemu ćete vi dati prednost? Pripremanju hrane, kuvanju, čišćenju, ručanju ili zabavi? Najbolje od svega jeste da vam kuhinjsko ostrvo može poslužiti za sve to.

Odlučite za šta želite koristiti ostrvo

kuhinjsko-ostrvo-za-kuhanjeUkoliko želite u ostrvo ugraditi kuhinjske uređaje i sudoper, biće vam potrebno više prostora. U ovom slučaju morate napraviti plan funkcionalnosti i prostora. Ukoliko je glavni sudoper u kuhinjskom ostrvu, kraj njega morate planirati i mjesto na kojem ćete držati posuđe ili mašinu za suđe.

Ukoliko planirate kuvati na ostrvu, biće vam potrebno mjesto za šporet, a morate planirati i prostor za napu te ventilacijski odvod za istu. Ukoliko ćete ga koristiti samo za obroke, prioritet stavite na sjedenje.

kuhinjska-ostrva

Pri izboru kuhinjskog ostrva još jedan izbor koji ćete morati napraviti jeste visina ostrva. Za početak, odredite visinu sjedenja. Ako želite da sjedite na barskim stolicama, morate odlučiti da li je visina 90 ili 105 cm.

Barska stolica od 105 cm omogućava veću fleksibilnost – kuhinjsko ostrvo može biti dizajnirano u dva nivoa, s nižom radnom površinom za pripremanje hrane te s višim dijelom za ručanje, kako biste mogli smjestiti barske stolice.

Ostrva za manje kuhinje

kuhinjsko-ostrvo-za-manje-kuhinje

Kuhinjsko ostrvo, posebno tradicionalno kakvo smo gore opisivali, zahtijeva veliku i prostranu kuhinju. Međutim, ni vlasnici manjih kuhinja neće ostati zakinuti za ovaj praktični dio kuhinjskog namještaja.

Osim što mogu biti manjih dimenzija, kuhinjska ostrva mogu biti i mobilna. Sa praktičnim točkićima, mogu se pomjerati po prostoru i prilagođavati različitom rasporedu i namjeni.

pokretno-kuhinjsko-ostrvo

Mobilno kuhinjsko ostrvo savršeno je rješenje za manje kuhinje jer kad ga ne koristite, možete ga samo pomjeriti sa strane da vam ne smeta. I u velikoj kuhinji manje kuhinjsko ostrvo sa mogućnošću pomjeranja (ili po potrebi polica, sto, ormarić) mudar je izbor jer će prostor izgledati manje zatvoren, a imaćete dovoljno radne površine.