Ako planirate novu kuhinju ovo treba da pročitate

Tipična kuhinja sastoji se od reda gornjih ormarića, reda donjih ormarića, jednog elementa sa nekoliko ladica za escajg i druge sitnice, i eventualno dodatnih otvorenih polica.

Pojedini dizajneri enterijera i profesionalni organizatori sve više promovišu ideju o malo drugačijem rasporedu kuhinjskih elemenata – u korist ladica.

Oni tvrde da su duboke ladice umjesto donjih ormarića bolje i efikasnije rješenje od ormarića, s izuzetkom jednog ili dva elementa koji treba da ostanu ormarići (uglavnom ispod sudopera).

Evo njihovih argumenata.

Jednastavniji pristup

kuhinje sa ladicama

Donji kuhinjski ormarići su dublji od gornjih što znači da se stvari vrlo često “zagube” u njima, dok je u ladicama situacija obično vrlo pregledna.

Mogućnost bolje organizacije

Ukoliko ne uložite malo truda i vremena da organizujte stvari u kuhinji, nema rasporeda elemenata kojim ćete biti zadovoljni.

Ipak, oni koji se bave time kažu da ladice možete puno bolje i više organizovati. Dok u ormariću imate jednu policu, u ladicu možete staviti znatno više organizatora/razdjelnika pomoću kojih ćete držati stvari preglednim i urednim.

Efikasnost

Mogućnost iskorištavanja svakog centimetra ladice znači i da ćete moći staviti više stvari u kuhinju.

Stil

Nikako zanemarljiva stvar. Kuhinje sa ladicama izgledaju tako modern i elegantno, a nije loše imati malo drugačiju kuhinju umjesto uobičajnih, zar ne?