Kuhinje: Medijapan ili iveral, pitanje je sad

Jedno od osnovnih pitanja za odabir materijala za izradu namještaja po mjeri jeste koji materijal izabrati. Ovo pitanje dobija na težini kada dođe do izrade kuhinje jer je ovo dio doma koji biramo na duži period, kuhinju čine elementi koje koristimo svakodnevno, opterećujemo ih i izlažemo raznim uticajima (toploti, vlazi, mirisima…).

Većina ljudi se dvoumi između medijapana i iverala, a popularna je i kombinacija ova dva materijala, kako bi se uspostavio balans, ali i kontrast u materijalizaciji. Ako ste u toku tog zahtjevnog procesa kupovine ili narudžbe kuhinje po mjeri, slijedi nekoliko informacija koje bi trebalo da znate prije nego što za narednu deceniju-dvije izaberete kuhinju.

Glavne razlike između medijapana i iverala

Svjetlana Prole iz “Drvomarketa” Banjaluka, jednog od najvećih centara pločastih materijala i okova za namještaj, kaže da je iveral jeftin, čvrst, otporan na mehanička oštećenja, te je kao takav materijal brzo zauzeo vodeće mjesto na tržištu. Jedan od osnovnih nedostataka iverala je potreba za kantovanjem, jer je sama završna obrada bočnih ivica osjetljiva pri kontaktu s vodom, a ni estetski ne djeluje kompaktno.

Medijapan je dosta čvršći, teži i skuplji materijal, tako da diktira sam kvalitet završne obrade.

U našoj ponudi imamo gotove ploče medijapana sa završnom obradom akrilnih folija u visokom sjaju. Opet se susrećemo s potrebom za kantovanjem bočnih ivica ovog materijala, ali opravdanje za ovaj izbor je najčešće finansijske prirode“, kaže Prole.

Kako prepoznati kuhinju od iverala

Ukoliko se upustite u kupovinu gotove kuhinje, a pritom ne poznajete karakteristike materijala za izradu kuhinja, jedna od osnovnih stvari koju bi trebalo da znate jeste da prepoznate kuhinju od iverala. Oplemenjena iverica oplemenjena je papirima prethodno impregniranim melaminskim smolama. Proces oplemenjivanja obavlja se pod visokim pritiskom i temperaturom, i u tom procesu se formira struktura na dekorima, a koja se prepoznaje po oznaci ST. Samom tehnologijom se pokušava dočarati izgled prirodnog furnira drveta, ali to naravno nije apsolutno moguće.

Naknadne izmjene kuhinje

Savjeti za uređenje kuhinje često podrazumijevaju površinske izmjene poput boje fronti. Dobro je znati da na kuhinjama od iverala fronte ne bi trebalo naknadno farbati, ali da je moguće zamijeniti samo vrata elemenata, što u velikoj mjeri mijenja kompletan izgled kuhinje.

Sirovi medijapan koji je prethodno farban može se ponovo farbati,odnosno lakirati. Ali ukoliko mu je završna obrada fabrički akril to nije izvodljivo jer je kod iverice i akrilnog medijapana unaprijed određena struktura  folije.

Ukoliko pravite novu kuhinju i imate namjeru da nekad promijenite boju fronti, najbolje je opredijeliti se za sirovi medijapan, koji farbate u željenu boju. Takođe, postoji mogućnost izbora procenta sjaja u završnoj obradi, odnosno da li će ona biti sjaj, polusjaj ili mat. Ovo je možda najskuplja opcija, ali s obzirom na mogućnosti i opravdana.

Šta sve utiče na cijenu

Medijapan kao materijal od iverala može biti skuplji i do 70-80 odsto po metru dužnom, ali izbor materijala je tek osnovni element jer veliki dio učešća u cijeni čini izbor okova, odnosno vrsta ručkica, žičanih elemenata, šarki, klizača, kao i vrsta i debljina radne ploče.

Takođe, na cijenu kuhinje utiču boja i vrsta dekora medijapana i iverala. Na našem tržištu je dostupan veliki broj modernih i atraktivnih dekora, te će vam u većini firmi koje se bave izradom namještaja po mjeri dati da birate među stotinu-dvije različitih dekora podijeljenih po kategorijama i kvalitetu završne strukture. Na primjer, struktura iverala približnija strukturi prirodnog furnira podrazumijeva veću cijenu.

Razlike u cijeni

Cijena kuhinja od iverala se kreću od 400 do 600 KM po dužnom metru (donji i viseći elementi). Da li će cijena biti približnija cifri od 400 ili 600 KM zavisi od vrste i kvaliteta okova, ručkica (čija cijena može biti od dvije do 20 KM, klizači od tri do 60 KM) i žičanih elemenata. Takođe, vrsta i debljina radne ploče utiče na cijenu, kao i debljina kant trake koja se koristi za kantovanje, a deblja i kvalitetnija traka podrazumijeva i višu cijenu.

Cijene kuhinja od medijapana se kreću od 600 do 1.000 KM po dužnom metru. Za cijenu od 1.000 KM po metru dužnom dobićete kuhinju od medijapana u kombinaciji sa staklenim frontama u aluminijumskom ramu i s najkvalitetnijim okovima: šarkama i klizačima.

Cijene kuhinje izvedene od drveta su najskuplje i kreću se od 800 do 1.100 KM po dužnom metru.

U ove cijene se ne računa cijena sudopera i ugradnih materijala.

Određivanje količine potrebnog materijala

Prvi podatak koji bi kupci možda trebalo da znaju je dimenzija ploča, kako bi mogli bar otprilike odrediti koliko im je materijala potrebno za izradu određenog komada namještaja, i prema toj količini procijeniti šta im je cjenovno dostupno. Te dimenzije su: iveral 2.750×2.070, a medijapan (akril) 2.800×1.220.