Četiri trika za uređenje kuhinje koji uvijek uspjevaju

skandivaski stil uredjenja kuhinje

Moderne, tradicionalne, u jarkim bojama, jednostavne, s ugradbenim aparatima, po mjeri…u moru trendova i dostupnih opcija biranje kuhinje uopšte nije jednostavan zadatak.

Posebno ne ako uzmemo u obzir da je imperativ da kuhinja bude lijepa i funkcionalna.

A, s obzirom koliko košta ta investicija, moramo se pobrinuti da bude opravdana.

Ako ne znate ništa o dizajnu i trendovima, ali znate da želite modernu kuhinju, za vas ćemo pojednostaviti stvari i navesti nekoliko osnovnih parametara za biranje savremene kuhinje.

Klasična kombinacija boja nikad ne iznevjeri

Ukoliko imate vremena i volje birajte kuhinjske ormariće u boji, ali tako da ta boja odgovara velčini prostora, osvejtljenosti i ostatku prostora.

savjeti za uredjenje kuhinje

Ako se ipak ne biste upuštali u takve ekperimente, crna i bijela boja baš uvijek upale. Takođe, teško da možete pogriješiti kombinujući ih (donji ormarići crni, gornji bijeli) i u većini slučajeva izgleda bolje od klasične smeđe kuhinje na kakve smo navikli.

Minimalizam ne izlazi iz mode

Jedostavne, čiste linije daće vašoj kuhinji elegantan izgled. Još uvijek su popularne kuhinje otvorenih polica, kombinacija različitih materijala, kombinacija otvorenih i zatovrenih polica… ali sve to traži intezivnije uključivanje u dizajn kuhinja.

minimalisticke kuhinje

Minimalistički elementi srećom ne izlaze iz mode, a u posljenje vrijeme ultimativni trend su elementi bez vidljivih ručkica.

Ako imate malu kuhinju minimalizam je posebno poželjan.

Za kuhinju kao iz časopisa vam treba upečatljivo rasvjetno tijelo

Detalj koji profesionalni dizajneri enterijera nikad ne preskaču jeste upečatljiva lampa u kuhinji. U kuhinjama sa šankovima, kuhinjskim ostrvima i integrisanim trpezarijskim stolovima ona se uvijek nalazi iznad tih elemenata.

kuhinja

Međutim, i ako nemate ove elemente ne preskačite izbor lijepe visilice.

Danas je njihov izbor veliki tako da sigurno možete naći nešto što će odgovarati vašem stilu i prostoru, a uz efektan izbor lampa jedini dekor koji vam treba u kuhinji.

kuhinjska rasvjeta

Još jedan trik jeste grupisanje tri ili više visilica.

Keramičke pločice mogu “izvući” stvar

Keramika je još jedan element čiji je dizajn toliko napredovao da su vam samo zanimljive pločice potrebne za efektan prostor.

inHabit architecture & design

Ako imate jednostavnu kuhinju, moderan štih uvedite koristeći pločice za interesantnim dezenom – na zidu i/ili podu.