Kupatilska rasvjeta: Raznolika svjetlost za bolje raspoloženje

Rasvjeta kupatila zahtijeva slojevitiji pristup od drugih prostorija u domu. Stoga, da biste postigli željeni efekt treba vam nekoliko različitih vrsta rasvjetnih tijela: reflektori iznad kade i tuša, ugradbene lampe oko ogledala, kvalitetne zidne lampe i tek ćete tada dobiti željeni učinak.  

Svakako treba koristiti i LED rasvjetu, koja se postavlja u pod ili niz cijelu dužinu kade kako biste noću dobili ugodnu i opuštajuću atmosferu. Rasvjetu postavite na različite prekidače kako biste sami mogli birati jačinu svjetla – dakako zavisno od vašeg raspoloženja.

Kod odabira rasvjete svakako pripazite i na zakone udaljenosti rasvjetnog tijela od izvora vode (slavine). Izbjegavajte plafonske svjetiljke s otvorenim i izloženim sijalicama. Rasvjetna tijela u kupatilu moraju biti otporna na vlagu, a ako postoje izvori svjetlosti u blizini kade, onda oni moraju biti odgovarajuće zaštićeni.

Kako je kupatilo prepuno reflektivnih ploha (emajl, ogledala, mramor, željezo, pločice i sl.), morate pripaziti da ne pretjerate s rasvjetom kako vas pri ulasku u nju ne bi ulovila vrtoglavica. Ako imate prozor i želite u kupatilo unijeti što više dnevnog svjetla, uklonite sve prepreke na prozoru.

Za rasvjetu tuša koristite uglavnom vodootporne mini-reflektore, koji daju poseban efekt tušu i cijelom kupatilu. Ako već imate ugrađenu rasvjetnu shemu, koju ne možete mijenjati, iskoristite mutne sijalice koje će vam pružiti mekše svjetlosne tonove.

Drugo rješenje je da, uz postojeće pozadinsko svjetlo, nad ogledalo postavite fluorescentnu svjetiljku koja se može upaliti ili ugasiti nezavisno od glavnog svjetla. Ogledalo možete oivičiti i nizom sijalica ili zidnim svjetiljkama koje svjetlost usmjeravaju ka plafonu. Pripazite da imate dovoljno svjetlosti i kad zatvorite vrata tuš-kabine ili iskoristite vodootporne male svjetiljke koje se mogu postaviti i u kade.

Ako u kupatilu imate keramičke pločice tamnijih boja, moraćete pojačati izvore svjetlosti, odnosno upotrijebiti snažnije svjetlo nego što bi trebalo kada biste u kupatilu imali keramičke pločice svjetlijih boja.

Koristite ovih pet savjeta za rasvjetu ogledala kako biste smanjili količinu sjene i odsjaja, a kako biste dobili savršeno osvijetljeno kupatilo!

Rasvjeta iznad ogledala

Ako imate prostora, koristeći usmjerenu rasvjetu iznad ogledala smanjićete sjenu na vaše lice. Takođe, bijele sijalice daju najbolju svjetlost kako bi se izbjegli bilo kakvi odsjaji, stoga budite oprezni sa sijalicama sa providnim staklom koje imaju tendenciju da proizvode odsjaj.

rasvjeta iznad ogledala

Rasvjeta pored ogledala

Postavljanje rasvjete uz ogledalo pruža najbolje svjetlo i umanjuje sjene. Rasvjetu treba staviti na obje strane ogledala, na visinu lica. Budući da je rasvjeta smještena u visini lica, ona je savršena za namještanje frizure ili šminkanje, a uz to nećete morati žrtvovati stil za funkciju!

rasvjeta pored ogledala

Rasvjeta na ogledalu

Ako stavljate rasvjetu direktno na ogledalo morate biti sigurni da je rasvjeta sa svih strana lijepo obrađena, jer će ogledalo reflektovati stražnji dio (obično nevidljiv). Ovako postavljena rasvjeta je odlična ako želite čist i uglađen izgled u vašem kupatilu.

rasvjeta na ogledalu

Ugradbena rasvjeta

Ova rasvjeta je opcija za superčist, nenametljiv izgled. Ugradbena svjetla postaju dio arhitekture i jednostavno se uklapaju u svaki prostor. Kada koristite ugradbenu rasvjetu, najbolje je da je postavite što bliže ogledalu kako biste dobili najviše pokrivenosti svjetlom tamo gdje vam je najviše potrebna i kako biste izbjegli moguću sjenu. Takođe, postavljanjem više ugradbenih svjetala, raspoređenih u nizu, stvorićete mnogo svijetlog prostora.

romantic bathroom decor, bathroom, romantic design

Ukrasna rasvjeta

Ukrasna rasvjeta poboljšaće pokrivenost svjetlom uz kombinaciju sa drugom rasvjetom, a dodajući poseban ugođaj kupatilu. Viseći raskošni luster iznad kade trenutno daje dašak glamura i elegancije. Da bi se obezbijedio kompaktan izgled kupatila pokušajte koordinisati ovakvu rasvjetu sa raznim drugim detaljima kao što su ukrasne slavine, ručke…

Ako koristite stakla u boji, pokušajte da ga držite daleko od ogledala, jer može promijeniti boju svjetla tamo gdje vam je potrebna čista svjetlost.

ukrasna rasvjeta