Šta će biti sa najkontroverznijom kućom u Austriji

hitlerova-kuca

Sudbinu trospratnice u renesenasnom stilu sa žutom fasadom u austrijskom gradu Braunau sa zanimanjem prati čitava Evropa.

Na prvom spratu ove kuće rođen je Adolf Hitler 20. aprila 1889. godine. Kuća se nalazi nadomak glavnog trga, a u njoj je Hitler proveo tri godine.

Austrijska Vlada prije par dana donijela je odluku da kuću sruši, međutim ministar unutrašnjih poslova Wolgang Sobotka je rekao da ipak neće biti srušena nego”preuređena do neprepoznatljivosti”.

Pojedini članovi vladine komisije koja treba da odluči o konačnoj sudbini kuće tvrde da bi njeno uništenje, kako bi se spriječilo da ona postane mjesto hodočašća za neonaciste, predstavljalo pokušaj brisanja dijela austrijske istorije.

hitlereova-kuca-braunau

Ministarstvo unutrašnjih poslova od 1972. godine iznajmljivalo je od vlasnika ovu kuću, plaćajući 4.800 evra mjesečno kirije za 800 kvadrata.

Vlasnica je odbijala više ponuda otkupa zgrade i ona će sada dobiti obeštećenje.

Porodica aktuelne vlasnice prodala je tu kuću 1938. godine Hitlerovoj Nacionalsocijalističkoj nemačkoj radničkoj partiji (NSDAP) za dobru svotu novca.

Prema dokumentima nacističke partije, Hitlerov lični sekretar Martin Borman kuću je kupio za tadašnjih 150.000 rajhsmaraka, što je bila četvorostruka vrijednost zdanja u to doba.

Porodica aktuelne vlasnice je 1954. povratila kuću plativši 150.000 šilinga, što je bio samo djelić svote koju je za zdanje platila nacistička stranka.

Pitanje kuće danas izaziva rasprave među 17.000 stanovnika Braunaua, od kojih neki žele da se ona pretvori u izbjeglički centar, a drugi da postane muzej posvećen austrijskom oslobođenju od nacističke vladavine, zatim muzej, edukativni centar…