U Banjaluci Festival nauke: m:tel omogućio posjetiocima da uđu u svijet virtuelne realnosti

U Banjaluci će i ove godine, 14. i 15. novembra, biti održan Festival nauke. Ovo je sedma godina u kojoj Ministarstvo nauke i tehnologije RS organizuje ovaj festival, koji kao i prethodnih godina uključuje različite sadržaje tokom nekoliko festivalskih dana. Tema ovogodišnjeg Festivala nauke 2017 je vještačka inteligencija.

Prvi dan Festivala je izložbenog karaktera i organizovan je u Domu omladine u Banjaluci od 10 do 19 časova. Drugoga dana trajanja Festivala, ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić će otvoriti izložbu pod nazivom „Tesla i Pupin na istom putu”, u izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u 12 časova.

Istoga dana će biti upriličena i svečana akademija u Dječijem pozorištu RS, sa početkom u 19 časova. Takođe, planirano je i održavanje predavanja o izložbi, dan nakon zatvaranja Festivala, 16. novembra, u 12 časova, u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

festival nauke bl

U okviru Festivala nauke organizovani su i Dani otvorenih vrata na nekoliko banjalučkih fakulteta, pa će tako Elektrotehnički fakultet u Banjaluci ugostiti učenike Elektrotehničke škole, Mašinski fakultet će otvoriti vrata učenicima Tehničke škole, a Tehnološki fakultet učenicima banjalučke Tehnološke škole.

Posjetioce Festivala očekuju zanimljiva predavanja, izložbe, kao i sadržaji poput eksperimenata sa prelamanjem svjetla, tornado u boci, HD ruka, ključanje vode na niskim temperaturama, magnetni krevet, prezentacija novog helikopterskog simulatora i mnogi drugi.

Takođe, kompanija m:tel, koja je partner ovogodišnjeg Festivala nauke, obezbijedila je svim posjetiocima prvog dana Festivala mogućnost da uđu u čaroban svijet virtuelne realnosti putem VR naočara. Demonstracija virtuelne realnosti je izuzetna prilika da se doživi nevjerovatno iskustvo koje predstavlja novitet u svijetu tehnologije dostupne svima.