Ideje i savjeti za bolju organizaciju frižidera

Kada je riječ o organizaciji frižidera – svi ljudi misle da su profesionalci koji stvari drže pod kontrolom.

No, priznajte i sami – činjenica je da kada čistite svoju kuhinju, frižider obično zanemarujete. A to svakako nije pohvalno jer dobro organizovanje frižidera može pomoći da smanjite otpad i da svoju čistu kuhinju podignete na viši nivo. Uz to, svaki put kada vam je neka namirnica potrebna znaćete tačno gdje se nalazi, a to će proces pripreme hrane načiniti bržim i praktičnijim.

Iako nekima to zvuči kao težak i zahtjevan zadatak, organizacija frižidera je mnogo lakša nego što se čini. Dodavanjem plastičnih kutija i kanti možete prilagoditi svoj frižider svojim specifičnim potrebama. Pogledajte najbolje organizacione trikove koji će vaš frižider učiniti besprjekornim.

 

ODABERITE JEDNU POSEBNU KUTIJU ZA MESNE PROIZVODE

Da bi vaš frižider bio čist i organizovan, a da pritom budete sigurni kako će priprema vaših obroka biti brza i efikasna, postavite jednu namjensku kutiju za odmrzavanje mesa u svoj frižider. Na ovaj način ćete frižider zaštititi od bilo kakvog curenja ili prosipanja dok se meso odmrzava i imaćete vizuelni podsjetnik o tome koja jela treba da se kuvaju sljedeća. Odaberite kutiju ili kantu koja se lako briše – dovoljno veliku da u nju smjestite meso koje najčešće koristite, ali dovoljno malu da stane u vašu sudoperu tako da je možete napuniti vodom kada vam treba nešto da se brže odmrzne.

 

 

 

ETIKETIRAJTE SVOJU HRANU

Odvojite malo vremena nakon što dođete kući iz prodavnice i razdvojite predmete u grupe, stavljajući ih u plastične kutije sa etiketama. Isjecite malo povrća i stavite ga u prozirne posude za hvatanje u pokretu, imajte zaseban kontejner za brze užine i kutiju pod nazivom „pojedi me prvo“  – stavite je na vidno mjesto tako da ništa ne propada. Konačno, označite i svoje police tako da svi znaju gde da vrate stvari.

 

 

PAŽLJIVO SKLADIŠTITE SVE SASTOJKE

Ako volite da pečete, onda najverovatnije imate veliki izbor kvarljivih sastojaka. Orašasti plodovi, sjemenke, brašno i žitarice ostaju svježi duže kada se čuvaju u frižideru. Jedan od najboljih načina da ih organizujete je u plastičnim vrećicama ili četvrtastim kutijama koje se mogu ponovo zatvoriti. Koristite policu na vratima frižidera za skladištenje sastojaka. Samo ih složite kao knjige na policu i brzo pristupite svemu što vam treba.

 

 

VODITE STALNU EVIDENCIJU

Svaki put kada dođete iz nabavke, napunite svoj frižider i starije namirnice pomjerite na početak kolone a one novije pomjerite unazad. Tako ćete u svakom trenutku znati čime raspolažete i koliki je rok trajanja koji imate na raspolaganju. Vodite stalnu evidenciju svojih potrepština – posebnu pažnju obratite na lako kvarljive proizvode (poput mliječnih) i voće koje može biti poprilično “neposlušno” kada dugo vremena stoji u frižideru.

 

OBAVEZNO REDOVNO ČISTITE SVOJ FRIŽIDER

Dubinsko čišćenje frižidera možda nije nešto što radite onoliko redovno koliko bi trebalo. No, uvijek je važno voditi računa o ovom dijelu priče, pa zato obavezno imajte u vidu svakodnevno (ili bar nedeljno) brzinsko brisanje površina. Uzmite toplu, mokru krpu i počnite od vrha polica, raščišćavajte i pomjerajte predmete dok ne prođete kroz svaku oblast i ne ostanete sa čistim, novim prostorom za sljedeću rundu materijala odnosno namirnica.