Kako očistiti šporet sa ravnom pločom u 5 koraka

Možda se nećete zapitati kako da čistite šporet s ravnom pločom često – ali uprkos njegovoj svakodnevnoj prirodi – ovaj zadatak ne treba zanemariti. Iako je namjera bez mrlja često na dnu vašeg dnevnog reda kada čistite kuhinju , važno je da je temeljito očistite barem svaki mjesec – kako biste osigurali da i dalje kuha hranu bezbedno i efikasno.

Uobičajena je praksa da svakodnevno brišete peć sa ravnom pločom, ali šta uključuje dubinsko čišćenje? Proces nije tako složen kao što biste u početku očekivali – a čišćenje možete završiti sirćetom i drugim bitnim potrepštinama koje možda već imate u svojoj kuhinji. Evo kako da na profesionalan način očistite šporet sa ravnim vrhom.

 

1. NAPUNITE SVOJU POSUDU VRUĆOM VODOM I SAPUNOM ZA PRANJE POSUĐA

Stručnjak za kuhanje Vaishnavi Davande iz Spices & Aroma je profesionalac u kuhinji. Kada čisti šporet sa ravnom pločom, predlaže da uzmete veliku činiju ili malu kantu i sipate 10-12 šoljica tople vode iz slavine. ‘Zatim dodajte 2 kašike sapuna za pranje sudova i dobro promiješajte’, kaže ona. Ovo će stvoriti pjenastu mješavinu sapuna koja je savršena za čišćenje.

 

2. OBRIŠITE PEĆ SA RAVNOM PLOČOM

Nakon što se uvjerite da je vaša peć isključena, Vaishnavi preporučuje da obrišete ploču s ravnim vrhom kako biste uklonili glavne ostatke. ‘Počnite brisati gornju peć mješavinom uz pomoć krpe koja je natopljena smjesom. Zatim uklonite komadiće hrane ili prljavštinu pomoću krpe’, navodi ona. Kada dobijete čistu podlogu, možete započeti dublje čišćenje, koristeći ocat i sodu bikarbonu.

 

3.OČISTITE SIRĆETOM I SODOM BIKARBONOM

Za najvažniji korak u ovoj kuhinjskoj ideji , Vaishnavi preporučuje da uzmete zdjelu i napravite mješavinu od 1 šolje octa i 1 šolja vrele vode iz slavine. Ona predlaže da smjesu stavite u bocu sa raspršivačem i raspršite otopinu preko šporeta. Zatim pospite malo sode bikarbone na sva područja koja izgledaju posebno umrljana. ‘Soda će reagirati na otopinu octa i lako će ukloniti mrlje’, kaže Vaishnavi.

 

4. TRLJAJTE KRUŽNIM POKRETIMA

Nakon nanošenja otopine i sode bikarbone, Vaishnavi vas poziva da trljate kružnim pokretima. ‘Ovo će vam pomoći da oslabite komadiće hrane na vašem štednjaku. Soda će djelovati kao nježni piling za uklanjanje preostalih ostataka’, kaže ona. I ova stručnjakinja za kuvanje nije sama u svom divljenju ovoj tehnici. Phi Dang, direktor Sideposta(otvara se u novoj kartici)Usluge čišćenja na sličan način koriste ocat za čišćenje štednjaka s ravnim gornjim dijelom – dodajući da možete koristiti i plastični ili drveni pribor za uklanjanje tvrdokornih ostataka hrane. ‘Izbjegavajte metalne po svaku cijenu, jer će oštetiti i izgrebati vašu ploču za kuhanje’, dodaje Phi.

 5. OBRIŠITE KRPOM OD MIKROVLAKANA 

‘Kada završite s ribanjem, koristite drugu krpu i uklonite ostatke sode bikarbone i vode’, kaže stručnjak. Zatim upotrijebite suhu krpu od mikrovlakana da obrišete višak ostataka i potpuno osušite svoju gornju peć sa završnom obradom bez mrlja. ‘Fokusirajte se na područja gdje je prljavština zaglavljena kako biste osigurali da za sobom ne ostanu mrlje’, kaže Vaishnavi.