Šta je španska kolonijalna arhitektura?

Poznate po bijelim zidovima od štukature, crvenim, glinenim krovnim pločicama i rustikalnom izgledu, španjolske kolonijalne kuće su izuzetno popularne širom američkog jugoistoka, jugozapada i Kalifornije. Međutim, mnogo prije nego što je ovaj stil došao u Sjevernu Ameriku, imao je dugu, raznoliku povijest i u Španiji i Meksiku. Iako su se neki elementi španjolskog kolonijalnog stila promijenili tokom vijekova, današnje španjolske kolonijalne kuće zadržale su mnoge tradicionalne elemente i karakteristike.

 

simsbuilders.com

 

simsbuilders.com

Istorija španskih kolonijalnih domova

Datiraju prije otprilike 400 godina, španjolske kuće u kolonijalnom stilu su klasični arhitektonski stil koji se nalazi u cijeloj Floridi, Kaliforniji i jugozapadnim državama, poput Arizone i Novog Meksika. Iako španske kolonijalne kuće imaju još dužu istoriju u Španiji i Meksiku, prvi put su se pojavile u Severnoj Americi između 1600-ih i sredine 1800-ih, kada su stigli španski doseljenici i počeli da grade svoja imanja.

 

 Kako znati da li je zid nosivi

Budući da su španjolski doseljenici koji su stigli u Sjevernu Ameriku birali lokacije sa klimom sličnom Španjolskoj — poput Floride, Kalifornije i jugozapadnih država, kao što je prethodno spomenuto — mogli su izvesti svoj stil tradicionalne gradnje kuća s dostupnim resursima, poput nepečena opeka (napravljenog od gline) i slame sa štukaturom za unutrašnje i vanjske zidove i glinom za crijep. U stvari, ključni element španjolskog kolonijalnog stila je činjenica da se dom uklapa u okruženje.

Iako je španjolski kolonijalni period u Americi završio sredinom 1800-ih, arhitektonski stil je ostao popularan. Kasnije, u 1900-im, španski kolonijalni stil je zahvaćen kolonijalnim preporodom i graditelji kuća su odabrali da grade od nepečene opeke i gline, umjesto da koriste materijale iz nužde. Danas ćete pronaći značajne razlike u španjolskim kolonijalnim domovima širom zemlje  zahvaljujući regionalnim stilovima i alatima i materijalima dostupnim izvornim naseljenicima – ali većina njih dijeli tradicionalne karakteristike stila.

 

simsbuilders.com

 

simsbuilders.com

 

simsbuilders.com

 

Obavezni elementi španske kolonijalne arhitekture

 

hughjeffersonrandolpharchitect / Instagram

Iako su se španjolski kolonijalni stilovi mijenjali tokom vremena i geografski, većina španjolskih kolonijalnih domova zadržala je ključne elemente originalnog dizajna. Neki od ovih ključnih elemenata uključuju:

1.Debeli, bijeli zidovi od štukature: Debeli, bijeli zidovi su idealni za vrlo toplu klimu. Tokom dana, debeli zidovi mogu zadržati hladan vazduh; noću, kada temperatura padne, polako otpuštaju toplinu apsorbiranu od sunca u dom. Štukatura se obično koristi jer je to bila završna obrada dostupna španskim naseljenicima.

2. Mali prozori: Imajući samo nekoliko malih prozora omogućava hladan povjetarac u kuću, ali ne dozvoljava direktnu sunčevu svjetlost, koja može učiniti prostor toplijim. Tradicionalne španske kolonijalne kuće obično nisu imale staklena prozorska okna – umjesto toga su se odlučile za željezne rešetke – ali danas bi rijetko bilo pronaći dom bez staklenih okna.

3.Crveni glineni crep: Jedna od najistaknutijih karakteristika španjolskog kolonijalnog stila je niski krov napravljen od crvenih glinenih crijepa. U nekim regijama španjolski kolonijalni krovovi su potpuno ravni, dok su drugi blago nagnuti – ali svi koriste isti karakterističan crijep.

4.Drvene potporne grede: Budući da zidovi od ćerpiča nisu obično obrađeni ukrasima, drvene grede se često koriste za podupiranje unutrašnjih zidova i stropa. Često ćete vidjeti i drvene grede koje vire iz vanjske strane krova.

 

5.Dvorište: Eksterijer ili unutrašnjost, većina španjolskih kolonijalnih domova ima neku vrstu dvorišta . Tradicionalno, dvorišta su bila smještena u središte kuće, tako da su njeni stanovnici mogli kuhati unutra ili vani – i oslobađati dio topline proizvedene kuhanjem. Danas mnoge španske kolonijalne kuće imaju dvorišta sa strane ili iza kuće.

6.Malo ili nimalo ukrasa: Tradicionalno, španjolske kolonijalne kuće imaju jednostavnu, bijelu vanjštinu s vrlo malo ukrasa. Neke moderne španske kolonijalne kuće, međutim, mogu imati kamene ili pločice oko vanjskih vrata i prolaza.

 

TREVOR TONDRO

Budući da su zidovi od nepečene opeke najprikladniji za toplu klimu, često ćete ih naći na jugoistoku, jugozapadu i Kaliforniji. Nepečena opeka je vrlo osjetljiva na hladne, vlažne uslove i može nabubriti kada je izložen previše vode. To, zauzvrat, može uzrokovati pucanje i raspadanje štukature. Glineni crjepovi su izuzetno izdržljivi i zahtevaju malo održavanja, ali niski ili ravni plafoni koji se nalaze na španjolskim kolonijalnim kućama često mogu prokišnjavati. Ovo pokazuje – opet – da su španjolske kolonijalne kuće idealne za toplu, relativno suvu klimu.