Kako je perforiranom fasadom riješen problem klimatizacije kuće

Kuća pod nazivom „Two Pavilion House“ se sastoji od dva zasebna dvospratna dijela postavljena jedan iza drugog, koji su povezani hodnikom sa gornjim nivoom.

Ovo je dom para Davida Toussainta i Kirsty Volz, koji zajedno imaju više od 30 godina iskustva u arhitekturi. Oni su nedavno kupili dio zemljišta koji im je predstavio pravi izazov kada je njihova oblast u pitanju. Uski blok uvučen duž pruge na sjeveru Australije naterao je par da pažljivo razmišlja o tome šta žele od svog novog doma.

Ishod toga je fleksibilan dom koji, koristi tanak profil kako bi se suprotstavio suptropskoj klimi.

Ova konfiguracija, koja djelimično pokriva prostor dvorišta u sredini i dvorišta iza, omogućava ulazak prirodnog svjetla i protok vazduha u okviru kuće. Kao što objašnjava Volz, kuća može da odgovara različitim zahtjevima za životnim prostorom.

„Razdvajanje kuće na dvije celine ili kule nam daje puno fleksibilnosti”, rekao je. „Kuću možemo da organizujemo kao prostor za život na mnogo različitih načina: tu se može useliti porodica, kao i višegeneracijska porodica, ona može da uključi i poslovni prostor u vidu kancelarije za porodični biznis ili da se koristi za rentiranje drugim licima”.

Otvori nastali razdvajanjem u sredini su u korelaciji sa ostalim otvorima strateški postavljenim oko kuće. Kružne rupe u vidu tačkica na fasadi su tu kako bi se zadržala unutrašnja temperatura na minimumu.

„Projekat kuće je „pokrenula“ suptropska klima koja vlada u Brizbejnu i dizajn je zapravo odgovor na klimu”, kaže Volz.

„Uključivanjem kružnih šablona u različitim područjima kuće obezbijeđena je duboka sjenka u dnevnim prostorijama i spavaćim sobama, stvarajući hladne i udobne prostorije za stanovanje.

„Takođe smo se pobrinuli za unakrsnu ventilaciju, postavljanjem otvora, vrata i prozora, direktno nasuprot drugim, na spoljnim zidovima kako bi se omogućilo protok vazduha”, nastavlja ona.

„Postavili smo otvore visoko kako bismo podstakli hladan vazduh da se kreće jednostavnim pomjeranjem – topao vazduh se podiže, povlačeći hladan vazduh kroz prostor.”

Što se tiče materijala, Toussaint i Volz su izabrali drvo kako bi uštedjeli na troškovima, obezbijedili se od spolje buke i bili ekološki svesni, iako to nije uvek bilo tako jednostavno. Drvo je odličan materijal za akustiku, apsorbuje zvuk, a to nam je vrlo važno iz razloga što smo blizu pruge.

Hodnike i kružne stepenice su postavili da budu okrenuti ka južnoj strani, koja je okrenuta ka prugi.

„Južna strana zgrade dobija ograničenu sunčevu svjetlost, tako da nije važno imati otvore na ovoj strani. Nije nam bilo potrebno mnogo otvora za stepenice i hodnike, što je pomoglo u pogledu akustike.”

Možda je kuća uska, ali bi mogla da bude i prostrana u poređenju sa drugim uskim kućama, posebno onih koji će se pojaviti na Londonskom tržištu nekretnina.

„Two Pavilion House“ je izgrađena prilično brzo, u periodu od samo pet mjeseci i trenutno je trosobna i u njoj živi ovaj par sa sinom. Rezervna spavaća soba pozadi ima svoj ulaz i trenutno služi za iznamljivanje.

(gradjevinarstvo.rs)

Ostavi komentar