UniCredit se pridružio Net-zero Banking Alliance (NZBA)

U skladu sa svojom predanošću klimatski pozitivnoj budućnosti, UniCredit se pridružio Net-Zero Banking Alliance (NZBA), savezu banaka širom svijeta koji predvodi UN. Ovo je važan korak ka predanom usklađivanju  kreditnih i investicionih portfolija s nultom stopom emisije do 2050. godine ili ranije, u skladu s veoma ambicioznim ciljevima postavljenim Pariskim klimatskim sporazumom.

Predstavljajući više od trećine globalne bankarske imovine, s preko 76 članova iz 35 zemalja i ukupnom aktivom od 54 milijardi dolara, Savez je ključan korak u mobilizaciji finansijskog sektora ka klimatskim promjenama. On prepoznaje vitalnu ulogu banaka u podržavanju globalne tranzicije realne ekonomije ka ostvarenju nulte stope emisije, koja podrazumijeva i emisije štetnih gasova usljed operativnih aktivnosti, emisiju štetnih gasova usljed proizvodnje sive energije, uključujući emisiju štetnih gasova iz opsega 3.

Članovi Saveza se obavezuju da će:

  • Postaviti privremene ciljeve zasnovane na scenariju za 2030. ili ranije za prioritetne sektore
  • Dati prioritet područjima s najvećim uticajem, tj. sektorima s najvećim intenzitetom gasova staklene bašte i emisijom
  • Godišnje objavljivati emisije gasova i intenzitet emisija
  • Uzeti u obzir najbolje raspoloživo naučno znanje
  • Postaviti prve ciljeve u roku od 18 mjeseci od potpisivanja, te nakon toga izvješavati na godišnjem nivou
  • Izvjestiti o napretku u odnosu na preispitanu strategiju tranzicije na nivou odbora

NZBA saziva Finansijska inicijativa Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i bankarski je element Finansijske alijanse za nultu stopu u Glazgovu, kojom predsjedava Mark Carney, specijalni izaslanik UN-a za klimatske akcije i finansije uoči Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama 2021..

UniCredit se s ponosom pridružuje vodećim bankama u ovim zajedničkim nastojanjima da se do 2050. godine postignu nulte stope emisije. Radujemo se zajedničkoj saradnji s našim klijentima, kako bismo im pomogli u njihovim planovima tranzicije i ubrzali pozitivno djelovanje na klimu. Dodatni detalji o našoj ESG strategiji biće objavljeni na predstojećem danu investitora, u sklopu novog poslovnog plana za Grupu.

Andrea Orcel, izvršni direktor UniCredit-a, komentarisao je: “UniCredit je ponosan što se pridružio Net-Zero Banking Alliance-u i obvezuje se da će do 2050. godine uskladiti svoj portfolio kreditiranja i ulaganja s nultim stopama emisija. Ovo je važan trenutak na našem putu ka održivijoj budućnosti i neophodna je akcija kako bi se usmjerila pažnja i na kraju postigao značajan napredak u ovoj oblasti.

Mi postojimo kako bismo našim klijentima pružili podršku kroz sve izazove s kojima se suočavaju, a to uključuje i pomoć industrijama da se prilagode svijetu koji se mijenja. Kratkoročno, to će značiti rad s kompanijama koje bi mogle biti tek na početku svog puta ka održivosti. Učinićemo to ako – i samo ako – vjerujemo da je ovaj put i realan i na kraju koristan za sve učesnike, uključujući i životnu sredinu. Bilo bi neodgovorno postupiti drugačije i nikako ne bi išlo u korist kupaca i klijenata koje uslužujemo, niti našeg opredjeljenja za osnaživanje zajednica širom Evrope.

Fokusirani smo na pružanje pozitivnog i održivog prelaska na zelenu energiju, koja nanosi što je moguće manju štetu i planeti i ljudima. Pristupanje Net-Zero Banking Alliance-i je naše opredjeljenje da se pomogne društvu u ovoj promjeni. To neće biti proces koji će se desiti preko noći, ali vjerujem da je 2050. pravi cilj za našu industriju da se posveti i radujem se promjenama koje će uslijediti.

(PR)