Snježne kugle: Mala remek-djela u kojima zimska idila nikada ne prestaje

Protreseš je, okreneš naopako i čarolija počinje. Nježne pahulje snijega polako prekrivaju jedan sasvim poseban svijet stvoren unutar snježne kugle, svijet u kojem je vrijeme stalo i u kojem uvijek vlada mir, toplina i nježnost.

Upravo su to prve asocijacije kod mnogih od nas kada se spomenu snježne kugle. Postale su nezaobilazan detalj predbožićnog i božićnog vremena. Međutim, jeste li se ikada pitali što je uopšte u njima i ko ih je prvi napravio?

Kako su nastale snježne kugle?

Austrijanac Erwin Perzy I., po struci mehaničar hirurških instrumenata, sasvim je slučajno stvorio snježnu kuglu davne 1900. godine. Naime, netom prije toga osmišljena je električna sijalica, ali njena su snaga i svjetlost tada bile daleko od onoga kakvom je danas poznajemo. Da bi pojačao svjetlost žarulje, Erwin je planirao ispred nje postaviti kuglu ispunjenu vodom. Vidio je da su se tim trikom, služeći se svijećom i kuglom s vodom, nekada koristili obućari. Međutim, njegova ideja sa sijalicom nije funkcionisala.

Odustao je od toga a potom je za nekoliko dana slučajno u kuglu prosipao griz, namirnicu vrlo čestu u prehrani djece. Griz se u kugli veoma sporo spuštao do dna, a to ga je podsjetilo na padanje snijega. Kako je bio vješt s minijaturnim hirurškim priborom, u kuglu je postavio dioramu crkve i tako je nastala prva snježna kugla.

Posao je nastavio njegov sin nakon Drugog svjetskog rata i u kuglu dodao nove elemente poput snješka, Djeda Mraza, božićnih stabalca i slično. Danas porodični posao nastavlja i njegov unuk, Erwin Perzy III., koji osim činjenice da u kugle stavljaju pravu alpsku vodu, vješto skriva porodičnu  tajnu od kojeg je materijala napravljen njihov snijeg koji tako nježno i sporo pada unutar kugle.

Međutim,  postoji i druga verzija koja govori o tome da je snježnu kuglu napravila pariška tvornica stakla 1887. Kugla je sadržavala čovječuljka s kišobranom i prah koji bi se, kada bi se kugla preokrenula, ponašao poput snijega. Slični su izumi nicali i širom Amerike, međutim činjenica je da je porodica Perzy popularizovala snježnu kuglu daleko više od drugih.

Od Djeda Mraza do jednoroga

Industrija izrade snježnih kugli danas se proširila gotovo čitavim svijetom, a kada posjetite neki od božićnih sajmova u bilo kojem gradu, zasigurno ćete naići na pregršt kugli. Onu originalnu možete naći na Christkindle Marktu u Beču, no njene razne varijante dostupne su i širom interneta.

Primjerice, internetska trgovina Amazon u svojoj ponudi ima sve od klasičnih snježnih kugli pa do onih modernijih ispunjenih drvećem, jednorozima, pa čak i likovima iz popularnog božićnog animiranog filma “Noćna mora prije Božića” Tima Bartona.

Cijene se kreću od 10 do gotovo 80 dolara, ovisno o dizajnu i kvaliteti. Popularna modna internetska trgovina Asos nudi i snježne kugle koje možete objesiti na svoje božićno drvce, kao i one s popularnim likovima ljame, a ne zaostaju ni hrvatske trgovine.

Primjerice, u trgovini Home by Ciss možete pronaći gotovo čarobne snježne kugle s Orašarom i balerinama, dok se u drugim hrvatskim trgovinama namještajem i kućanskim potrepštinama mogu naći one s klasičnim ukrasima poput jelke i Djeda Božićnjaka, poput predivnih tradiconalnijih snježnih kugli u Home Sweet Home.

Upravo je snježna kugla savršen poklon za osobu koja ima gotovo sve ili za onu kojoj ne znate što biste poklonili. Idealan je poklon i za prijateljicu, mamu, kolegicu, sestru. Ne samo da nas sve vraća u djetinjstvo, nego može biti i predivan ukras doma tokom čitave godine.