Kako funckioniše najodrživija zgrada na svijetu

Bloomberg Foster Partners

Najodrživija zgrada na svijetu koja po BREEAM rejtingu ima ocjenu 98,5 je Bloomberg sjedište u Londonu, koju su radili slavni Foster + Partners.

Ovaj objekat izveden je tako da ima smanjenu potrošnju vode za 73%, a električne energije za 35% u odnosu na potrošnju standardnih poslovnih zgrada, piše Inhabitat.

Bloomberg

Inovativne tehnologije, koje pomažu održivosti objekta, integrisane su vidno i u samu konstrukciju objekta, uključujući i zanimljive višenamjenske plafonske panele, kao i bronzane brisoleje na fasadi.

Vjerovatno najzanimljiviji sistem u objektu jesu 4.000 integrisanih plafonskih panela kombinovane funkcije na polju hlađenja, grijanja, rasvjete i zvuka. U njih je ugrađeno pola miliona LED svjetiljki koje koriste 40% manje energije od klasičnih neonki koje se uobičajene u poslovnim prostorima.

najodrzivija zgrada na svijetu

Ništa manje nije interesantna ni fasada koja je izvedena sa 117 masivnih bronzanih brisoleja koji se pomjeraju u zavisnosti od položaja Sunca tako da omogućavaju prirodnu ventilaciju objekta, a ujedno i prave hladovinu u unutrašnjosti.

blumberg zgrada

Nivo recikliranja otpada je 95%. Praktično, skoro svom otpadu je nađena nova namjena.

Kombinovana toplotna i električna centrala generiše toplotu i električnu snagu kroz jedan sistem tako da je ušteda na godišnjem nivou između 500 i 700 tona ugljen dioksida.

Da ništa nije ostavljeno slučaju, govori i podatak da su ugrađeni i sistemi za prikupljanje kišnice i kao i za prikupljanje otpadnih voda za toaleta koja se pročišćava i vraća u sistem kao tehnička voda.

vertikalni vrt odrziva zgrada

U zgradi se protežu velike vertikalne bašte koje oplemenjuju prostor ali i čine vazduh u unutrašnjosti prijatnijim.

Krov prekriven solarnim panelima takođe doprinosi pozitivnom energetskom bilansu ove impresivne zgrade.