Moderna ljepotica od kamena i stakla

Arhitektonski studio Gregori Filipsa,  se nedavno pohvalio završetkom detaljnog renoviranja, rekonfiguracije i proširenja seoske kuće koja se nalazi u blizini Londona.

U pitanju je bio naizgled jednostavan zadatak, s obzirom da je želja domaćina bila da se istorijska imovina ažurira i modernizuje tako da i poseban dio imanja – velika štala – bude uključen u kompletan projekat.

Arhitekte su došle na ideju da ponovo osmisle dizajn cijelog prostora, tako da je novo, ultramoderno zastakljeno proširenje pretvoreno u kuhinju koja sada predstavlja srce porodične kuće. Ovaj dio doma stvoren je sa namjerom da neprimjetno spoji život u zatvorenom i na otvorenom, kao i da proslavi idilično ruralno okruženje imanja.

Dodatno, proširenje povezuje dva spoljna prostora; seosku kuću i štalu, i dopunjuje dva različita stila arhitekture, s tim što i dalje stoji samostalno kao smjela skulpturalna forma nasred prirode. Kao što i sami imate prilike da vidite, ovaj zanimljivi arhitektonski poduhvat se sada može pohvaliti nevjerovatnim pogledom na imanje iz gotovo svakog ugla, što i jeste bila početna zamisao.

Kada je u pitanju unutrašnjost kuće, ona se prvenstveno oslanja na moderan namještaj, neutralnu paletu boja i prirodne materijale koji su učestvovali u stvaranju savremene i opuštene estetike i značajno doprinjeli novom izgledu stare zgrade.

Zato za ovaj projekat slobodno možemo reći da ilustruje kako ultra-savremena i istorijska arhitektura mogu poboljšati jedna drugu.