Počela prodaja Tesla solarnih crjepova

Kompanija Tesla počela je prodaju dva od četiri najavljena tipa solarnih crjepova Tesla Solar Roof. Prve narudžbe mogu se obaviti već danas, a prve dostave očekuju se tokom ljeta.

Podsjećamo, kompanija Tesla je u oktobru predstavila svoju verziju solarnih panela u obliku crjepova. Riječ je o “pristupačnijem” rješenju od tipičnih solarnih panela čija instalacija, iako skupa, na duže staze rješava problem ovisnosti od klasične električne mreže.Što se tiče cijene, ona je znatno manja nego što bi se moglo pomisliti. Svakako, riječ je o skupljim crjepovima zbog očigledne prednosti, ali ne i o preskupom proizvodu koji mogu priuštiti samo bogati.

Jedan kvadrat solarnog krova košta blizu 235 dolara, što znači da za krov od 100 kvadratnih metara treba izdvojiti 23.500 dolara plus takse.

Za jedan veći krov površine 185 kvadrata, od čega bi 40 posto površine zauzimale aktivne solarne ćelije te za jednu bateriju koja bi sakupljala energiju, potrebno je izdvojiti 50.000 dolara. Tesla tvrdi da bi ovakav krov generisao 30-godišnju energiju u vrijednosti od 64.000 dolara.

Tesla Solar Roof još uvijek nije dostupan u Bosni i Hercegovini, ali jeste u zemljama Evropske unije.

 

klix.ba